kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5971
EURO
34,8409
STERLIN
40,6907
BITCOIN
$64.844
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

İngiltere’de monarşi karşıtları Kral Charles’ın taç giyme törenini protesto edecek

İngiltere’de monarşi karşıtları Kral Charles’ın taç giyme törenini protesto edecek
25.04.2023
0
A+
A-

İngiltere’de monarşinin kaldırılmasını isteyen “Republic” adlı grup Kral Charles’ın taç giyme törenini protesto etmeye hazırlanıyor. Republic grubunun lideri Graham Smith, 2. Elizabeth’in ölümünün ardından monarşiye verilen desteğin azaldığını belirterek “Bu ülkede kurumların nasıl çalıştığına dair standartlarımız var ve monarşi bu standartların oldukça gerisinde kalıyor” diye konuştu.

İngiltere’de monarşinin kaldırılmasını isteyen “Republic” grubu üyeleri, İngiltere Kralı Charles’ın 6 Mayıs’ta Londra’daki tarihi Westminster Abbey Kilisesi’nde yapılacak taç giyme törenini protesto etmeye hazırlanıyor. ​​​​​​​

Grubun lideri Graham Smith, milyonlarca insanın izleyeceği Kral 3. Charles’ın 6 Mayıs’taki taç giyme töreninin tek iyi yanının, monarşi karşıtlarına seslerini duyurma fırsatı sunması olacağını belirtti.

İlkesel bir argüman olarak demokratik değerlere karşı olan monarşiden çok bu değerleri yansıtan bir kuruma sahip olma isteklerini dile getiren Smith, “Monarşi amaca uygun değil. Bu ülkede kurumların nasıl çalıştığına dair standartlarımız var ve monarşi bu standartların oldukça gerisinde kalıyor” ifadelerini kullandı.

Smith, demokratik reform çağrısında bulunarak, “Alternatif ise elimizdekini alıp onu demokratik hale getirmek ve tüm bunları tersine çevirmekle ilgili. Bu, hesap verebilir, şeffaf ve standartlara uygun, ilkelerle uyumlu bir kuruma sahip olmak ve böylece demokrasimizi daha iyi hale getirmekle ilgili” değerlendirmesini yaptı.

“MONARŞİYE VERİLEN DESTEKTE DÜŞÜŞ VAR”

Smith, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in ölümünün ardından monarşiye verilen desteğin azaldığını gösteren anket çalışmalarına değinerek, şunları söyledi:

“Pek çok insan için monarşiyi ‘Kraliçe’ temsil ediyordu ve bu nedenle (Kraliçe’nin ölümünün ardından) monarşiye verilen destekte keskin bir düşüş gördük. Monarşinin korunmasına verilen bu destek uzun süredir yüzde 75 civarındaydı. Şimdi yüzde 60’ın altına düştü. Monarşinin kaldırılmasına verilen destek ise yaklaşık 10 puan arttı. Bu nedenle, daha keskin bir şekilde tartışılan bir kurum haline geldi ve böyle olmasının başlıca sebebi sadece (Kral) Charles’ın karmaşık bir figür olmasından değil, aynı zamanda annesi olmamasından kaynaklanıyor. Bence onların sorunu da bu. Monarşi olan o kişiyi (Kraliçe’yi) kaybettiler.”​​​​​​​

Smith, ayrıca, İngiliz Kraliyet ailesine duyulan ilgi nedeniyle her yıl çok sayıda turistin ülkeyi ziyaret ettiği ve bu nedenle de Kraliyetin İngiliz ekonomisine katkı sağladığı yönündeki değerlendirmelere ise katılmadığının altını çizdi.

Smith, “Monarşinin turizme katkı sağladığına dair hiçbir kanıt yok. Daha önce bu birçok kez çürütüldü ve kesinlikle büyük etkinlikler insanları getirmenin yanı sıra uzak tutma eğiliminde ki bu net etki olumsuz. (Kral’ın taç giyme törenini kutlamak için 8 Mayıs’ın resmi tatil ilan edilmesi) Özellikle de ekstra resmi tatil bize 1 milyar pounddan fazlasına mal olacak” ifadelerini kullandı.

“TAÇ GİYME TÖRENİ, MONARŞİ KARŞITLARININ SESİNİ DUYURMASI İÇİN BİR FIRSAT”

Öte yandan, Smith, dünyanın dört bir yanından insanların televizyondan canlı izleyeceği ve çok sayıda üst düzey ismin katılacağı taç giyme töreninin, bir bakıma monarşi karşıtlarının sesini duyurmak için fırsat olacağını dile getirdi.

Graham Smith, sözlerini, “Taç giyme töreninin tek iyi yanı, bize (monarşi karşıtlarına) kampanya yapma ve milyonlarca insanın izleyeceği törende kameraların önünde olma fırsatı verecek olması. Bu nedenle sarı ve siyah renklerimizle çok belirgin olacağız, protesto edeceğiz, çok gürültü çıkaracağız ve o günkü fırsatı kaçırmayacağız” diye tamamladı.

İngiltere’de Kraliyet ailesiyle ilgili yapılan anketler değişkenlik gösterse de yakın zamanda “YouGov” adlı kamuoyu araştırma şirketinin yaptığı ankette, insanların yaklaşık 3’te 2’sinin taç giyme törenini umursamadığı ya da çok az umursadığı ortaya kondu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.