kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5842
EURO
34,7966
STERLIN
40,3713
BITCOIN
$64.109
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

Holland Bazaar: Domates sıkıntısı yakında sona erecek

Holland Bazaar: Domates sıkıntısı yakında sona erecek
01.03.2023
0
A+
A-

Zincir marketlerde limitli satılan domates, yıllık 700 milyon sterlin’lik pazar payı ile İngiltere’de en çok tüketilen sebze.

İngiltere’nin en büyük gıda toptancılarından Holland Bazaar firmasının Direktörü Mert Uçar, ülkede yaşanan taze sebze ve meyve tedariğindeki sıkıntılara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başta domates ve salatalık olmak üzere taze sebze-meyve ürünlerindeki sıkıntının daha çok perakende zincirlerinde yaşandığına işaret eden Uçar, söz konusu durumun kısa süre içerisinde normale dönmesini beklediklerini ifade etti.

İngiltere’nin sebze tüketiminin yüzde 50’den fazlasının; meyve ihtiyacının ise neredeyse yüze 90’ını başka ülkelerden ithal ettiğini belirten Uçar, ‘Ülkede satılan domatesin yine yüzde 90’ından fazlası Fas, İspanya ve Hollanda’dan geliyor. Bu ülkelerdeki kötü hava koşulları ve yağışların beklenenden uzun sürmesi, domates sıkıntısının en önemli nedenidir’ dedi.

Hollanda ve Birleşik Krallık’ta yetiştirilen domateslerin çoğunun, çok fazla enerjiye ihtiyaç duyan ısıtmalı seralarda yetiştirildiğini ve yüksek enerji maliyetlerinin çok sayıda üreticiyi zor durumda bıraktığını vurgulayan Uçar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sebze-meyve tedariğinde yaşanan sıkıntılar, hemen her yıl, bu dönemlerde yaşanıyor. Ancak bugünlerde, süpermarket zincirlerinde ürün kısıtlamalarına ve boş raf görüntülerine yol açan durumun arkasında biraz da süpermarket zincirlerinin, üretici ve tedarikçilerle olan ilişkileri yer alıyor. Zincir işletmeler, ürün sıkıntısı ve devasa enerji fiyatları ile karşı karşıya kalan  üreticilerin artan maliyetlerini paylaşmaktan kaçınıyor. Bu da yaşanan sıkıntının artmasına yol açtı. Bizim gibi toptancılar, fiyat değişkenliklerini, karlılıklarını minimize ederek absorbe etmeye çalışıyor. Gıda sektöründe faaliyet gösteren işletme sahipleri, daha fazla ödemek zorunda kalarak, domates gibi ürünleri bulundurmaya devam etti. Söz konusu sıkıntının havaların düzelmesi ile birlikte, önümüzdeki bir kaç hafta içerisinde azalmasını bekliyoruz.”

Holland Bazaar Direktörü Mert Uçar

Holland Bazaar Direktörü Mert Uçar, İngiltere’nin tarım ürünlerinde dışa bağımlılığının da her geçen yıl arttığına dikkat çekti. Domates yokluğunun, söz konusu dışa bağımlılığın en çarpıcı örneklerinden birisi olduğunu vurgulayan Uçar,  ülke içerisinde üretilen domatesin, toplam talebin sadece yüzde 10’unu karşılamaya yettiğini kaydetti. Yine İngiltere’de yetiştirilen salatalık, marul, mantar, elma gibi ürünlerin hacminin oldukça azaldığını belirten Uçar, İngiliz basınında yansıtıldığı gibi tek başına Brexit’in meyve ve sebze ürünlerinin kıtlığından sorumlu tutulamayacağının altını çizdiği açıklamasında “ Devletin ve ülke içi talepte büyük paya sahip süpermarket zincirlerinin, gübre ve enerji maliyetleri gibi faktörleri göz önünde tutarak yerel yetiştiricileri teşvik edecek adımlar atması gerekiyor” dedi.

Londra ve Peterborough’ta bulunan toplam 4 deposunda faaliyet gösteren Holland Bazaar, ‘Britanya’nın en büyük 30 gıda toptancısı’ arasında yer alıyor. Firmanın yer aldığı grup şirketlerinden  birisi olan Special Fruit firması da İngiltere’nin en büyük sebze-meyve firmalarından arasında yer alan Holland Bazaar 30’u aşkın ülkeden ürün tedarik ediyor

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.