kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5093
EURO
34,8669
STERLIN
40,7118
BITCOIN
$60.993
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Hafif yağmur
Cuma Hafif yağmur
10°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazar Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Eski İngiltere Başbakanı Truss, görevinin 6 haftada sona ermesinden “sistemi” suçladı

Eski İngiltere Başbakanı Truss, görevinin 6 haftada sona ermesinden “sistemi” suçladı
08.02.2023
0
A+
A-

İngiltere’de “en kısa süre görev yapan” eski Başbakan Liz Truss, başbakanlığının 6 haftada sona ermesinin kendisinin hatası olmadığını iddia ederek, “sistemi” suçladı. İngiltere’de “en kısa süre görev yapan” eski Başbakan Liz Truss, başbakanlığının 6 haftada sona ermesinin kendisinin hatası olmadığını iddia ederek, “sistemi” suçladı. Sessizliğini Telegraph Gazetesi’ndeki yazısıyla bozan Truss, vergi indirimi politikalarının doğru olduğuna inandığını vurgulayarak, hükümetinin yıkılmasından Muhafazakar Parti’deki muhalefeti ve “güçlü ekonomik bir yapıyı” sorumlu tuttu.

Truss, serbest piyasa politikalarının “sistemde” karşılaştığı direnci hafife aldığını kaydederek, “Suçsuz olduğumuzu iddia etmiyorum ama politikalarımı hayata geçirecek gerçekçi bir fırsat verilmedi. Politikalarıma siyasi destek de verilmedi.” ifadelerini kullandı.

Yazısında, hükümetinin “kötü yatırımların yol açtığı uzun süreli istikrarsızlığın” günah keçisi haline getirildiğine işaret eden Truss, vergi indirimi politikalarına hala inandığını ancak buna karşı olan “güçlerin” çok etkili olduğunu belirtti.

Medyanın ve “kamu çevrelerinin” büyük bir kısmının sol eğilimli olduğuna değinen Truss, politikalarını “hata” olarak nitelendiren ABD Başkanı Joe Biden’ı da eleştirdi.

Truss, 20 Ekim’de istifa ettiğini açıklamıştı

Seçim kampanyası sürecinde sıklıkla “vergi indirimleri” vaadini öne çıkaran Truss’ın, başbakanlık görevini devralmasının ardından hükümet 23 Eylül 2022’de toplam 45 milyar sterlini bulacak vergi kesintilerinin uygulanmasına hazırlandığını açıklamıştı.

Bu durum, ülkenin dış borçlanmasının yükseleceği beklentilerini artırarak sterlinin sert değer kaybı yaşamasına neden olmuştur. Ekonomik planlara yönelik sert eleştirilerin ardından İngiliz hükümeti, yüzde 45’lik en yüksek gelir vergisi oranını kaldırma planından vazgeçmişti.

Daha önce pek çok kez vergi indirim planının arkasında duran Truss, 14 Ekim 2022’de kamuoyu baskısına dayanamayarak Kwasi Kwarteng’i Maliye Bakanlığı görevinden alarak yerine Jeremy Hunt’ı getirmişti.

Ciddi piyasa oynaklığına neden olan “hatalar” için özür dilemesine karşın Truss’un görevde ne kadar kalacağı konusunda İngiliz kamuoyunda tartışmalar çoktan başlamıştı. İngiltere’de art arda siyasi ve ekonomik çalkantıların yaşanmasının ardından Başbakan Truss, 20 Ekim 2022’de istifa ettiğini duyurmuştu.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.