kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3228
EURO
35,0703
STERLIN
41,0306
BITCOIN
$70.841
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Başbakan Sunak: Öğrenciler 18 yaşına kadar matematik okumalı

Başbakan Sunak: Öğrenciler 18 yaşına kadar matematik okumalı
04.01.2023
0
A+
A-

 Başbakan Rishi Sunak, bütün öğrencilerin 18 yaşına kadar matematik eğitimi görmesini sağlayacak bir plan üzerinde çalışıyor.

Kış mevsimine çok sayıda iş kolunda devam eden grevler, Ulusal Sağlık Hizmetleri’nde (NHS) kriz uyarıları ve artan pahalılığın yarattığı sıkıntılarla girilirken, Başbakan, 2023 yılının ilk konuşmasında hükümetinin bu yılki önceliklerini sıralayacak.

Sunak’ın öncelikleri arasında eğitimde matematiğin rolüne ağırlık verilmesinin bulunduğu ve, “Yaptığımız her işin gerisinde istatistiklerin olduğu, verilerin her şeyi belirlediği bir dünyada, çocuklarımızı bu becerilerden yoksun bir şekilde yetiştirmekle onlara karşı görevimizi yapmamış oluyoruz” demesi bekleniyor.

Başbakan Sunak’ın konuşmasında, Aralık ayında “insanlara huzur sağlamak” diye tanımladığı vizyonunu da açması bekleniyor.

Başbakan ayrıca Ulusal Sağlık Hizmetleri’nin ciddi baskılarla karşı karşıya olduğunu ve büyük öncelik taşıdığını kabul edecek, bu konuda atılacak adımların sorumluluğunu bizzat üstleneceğini açıklayacak. Özellikle hastaların hastaneye yatmak için bekleme sürelerinin kısaltılmasının hayati önem taşıdığını vurgulayacak.

Dün Başbakanlık’tan yapılan açıklamada hükümetin “sağlık hizmetlerine ihtiyacı olan fonları sağladığı” konusunda kuşkusu olmadığı kaydedilmişti.

Sağlık sektöründe grevler devam ederken doktorlar, hemşireler ve ambulans çalışanlarının meslek örgütleri ve sendikaları, sistemde 133 bin personel açığı ile yatırım ihtiyacı olduğunu, çalışanların iş yükü ve on yıldır reel anlamda gerileyen ücretleri dolayısıyla yorgun ve moralsiz olduğunu söylüyorlar.

Şu ana kadar enflasyonun üzerinde ücret artışı taleplerine yanıt vermeyen hükümet, demiryolları ve sağlık sektörlerindeki grevlere karşılık, greve çıkmayı zorlaştıran yasal düzenlemelere gitmeyi planladığını açıklamıştı.

Matematik ne kadar öğretiliyor?

Sunak, şu anda İngiltere’deki okullarda 16-19 yaş arasındaki öğrencilerin sadece yarısının matematik dersleri gördüğünü, bunun yetersiz olduğunu söylüyor.

Fakat hükümetin planlarının sanat, sosyal bilimler gibi dallara yönelen öğrenciler açısından tam olarak ne anlama geleceği henüz açık değil.

Başbakan’ın bu konudaki planlarını bu yıl hazırlayıp, en geç 2025 yılının Ocak ayı sonuna kadar yapılması gereken genel seçimler sonrası için vaadetmesi bekleniyor.

Başbakan Sunak, Sonbahar Bütçesi’nde önümüzdeki iki yıl için 5-16 yaş arası öğrencilerin eğitimi adına 2,3 milyar sterlin ek yatırım yapılacağını açıklamıştı. Böylece okul bütçesinde 10 yıldır ilk kez reel anlamda kesinti yaşanmayacak.

Fakat aynı ek fon 16-18 yaş grubunun devam ettiği okullara sağlanmadı. Üstelik İngiltere İstatistik Kurumu verilerine göre, bu yaş grubundaki öğrencilerin sayısının önümüzdeki 8 yıl içinde yüzde yirmiye yakın artış göstermesi bekleniyor. Bu da öğrenci başına kamu harcamasında önemli gerileme demek.

İngiltere’deki okul yöneticilerini temsil eden birlik, ülkede bir türlü giderilemeyen bir matematik öğretmeni açığı olduğunu söylüyor.

Ana muhalefet İşçi Partisi’nin eğitim sözcüsü Bridget Phillipson, Başbakan Sunak’tan matematik dersleriyle ilgili planlarını hangi fonlarla gerçekleştireceğini açıklamasını istedi.

Phillipson, “Bu ısıtılıp yeniden piyasaya sürülen boş vaatleri, matematik öğretmenlerinin sayısını artırmadan gerçekleştirmesi mümkün değil ve hükümet üst üste yıllardır yeni matematik öğretmeni hedeflerinin gerisinde kalıyor” dedi.

2011 yılında zamanın Muhafazakar hükümetinin Milli Eğitim Bakanı Michael Gove da “On yıl içerisinde” İngiltere’de 18 yaşına kadar öğrencilerin çoğunun matematik dersleri görmesini istediğini söylemişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.