kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.482
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı az bulutlu
Pazar Parçalı az bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C

İngiltere yeni yıla grevlerle giriyor

İngiltere yeni yıla grevlerle giriyor
28.12.2022
0
A+
A-

İngiltere’de demiryolu işçilerinin bazı tren hatlarını etkileyen grevleri devam ediyor. Hükümet, maaş zammı taleplerinin ‘karşılanabilir olmadığını’ savunuyor.

İngiltere’de sağlık, ulaştırma gibi hayati sektörlerde çalışan on binlerce işçi ve memurun, bir yıl içinde hızla artan enflasyon karşısında ücretlerinin korunması talebiyle başlattıkları grevler dalgalar halinde sürüyor. Ülkenin altı büyük havaalanında pasaport kontrolü yapan PCS sendikası üyesi sınır muhafaza görevlileri, bugün başlattıkları üç günlük grev eylemini 31 Aralık gününe kadar sürdürecek.

TSSA sendikasında örgütlü demiryolu işçilerinin bazı tren hatlarını etkileyen grevleri de bu hafta çarşamba ve perşembe günlerinde devam ediyor. İngiltere’nin doğusu ve orta bölgelerindeki yine PCS sendikasının örgütlü olduğu 71 ehliyet sınav merkezinde görevli çalışanlar da bugünden itibaren yüzde 10’luk ücret artışı, iş güvenliği talepleriyle beş günlük yeni bir greve gidiyor.

YAKLAŞIK BİN KİŞİ KATILACAK

İngiltere’de sendikalar pazarlıkta tıkanmalar aşılamadıkça, aralıklı grevlere gidiyorlar. Havaalanlarındaki greve, PCS sendikasında örgütlü 1000 civarında sınır muhafaza memurunun greve katılması bekleniyor. Sendika, hükümet pazarlık masasına gelmediği takdirde aralıklı grevlerin aylarca sürebileceğini söylüyor. Sınır muhafaza memurları enflasyonun altındaki ücret artışı teklifinin yanı sıra, çalışma koşullarında yapılmak istenen değişikliklere de itiraz ediyor.

Hükümet Heathrow, Gatwick, Manchester, Birmingham, Cardiff ve Glasgow havaalanları ile Newhaven limanında çalışan sınır muhafaza memurlarının greve çıktığı günlerde, ülkeye giriş çıkışların aksamaması için ordudan ve bir kısım kamu çalışanından onların işlerini üstlenmelerini istedi. İngiltere’de sağlık sektöründe, sağlık çalışanları, hemşireler ve ambulans çalışanlarının geçen ay başlattıkları grevlerin de aralıklı olarak ocak ayında devam etmesi bekleniyor.

HÜKÜMET ‘KARŞILANAMAYACAK KADAR YÜKSEK’ OLDUĞUNU SAVUNUYOR

Kamu çalışanları on yılı aşkın süredir reel ücretlerinin gerilediğini söylüyor ve bu yıl içinde yüzde 11’i geçen enflasyonun üzerinde artışlar talep ediyorlar. İngiltere’de Rishi Sunak başbakanlığındaki hükümet ise greve çıkan işçilerin zam taleplerinin, karşılanamayacak kadar yüksek olduğunu savunuyor. Başbakan Sunak, şu anda önceliğinin enflasyonu düşürmek olduğunu söyledi. Sunak “Bunun önemli bir parçası ise kamu çalışanlarının ücretlerini belirlerken sorumlu davranmak. Uzun vadede ülkenin yararına olan, enflasyonun düşürülmesi” diye konuştu.

Hükümet daha önce greve gitmeyi daha zorlaştıran yeni yasal düzenlemeler planladığını da açıklamıştı. İngiltere’de daha önce, 1980’li yıllarda iktidarda olan Margaret Thatcher başbakanlığındaki Muhafazakar hükümet, sendikal örgütlenme ve grev dahil işçi eylemlerini sınırlayıcı bir dizi yasal düzenleme getirmişti. (BBC Türkçe

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.