İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt, ülkesinde işgücü açığının Brexit’ten (İngiltere’nin AB’den çıkması) daha önemli bir sorun olduğunu söyledi. Bakan Hunt, yaklaşan bütçe planında işletmelerin işe alım konusunda karşılaştıkları kısıtlamaları ele almaya çalışacağını ifade etti.
İngiltere’nin mali durumundaki “kara deliği” kapatmaya çalışırken nakit sıkıntısı çeken vatandaşları yaklaşan harcama krizi ve vergi artışları konusunda uyaran Bakan Hunt, ekonominin diğer ülkelerin gerisinde kalmasının nedeninin Brexit olup olmadığı sorusuna “Bunun en büyük sorun olduğunu düşünmüyorum… Bence bu daha çok işgücü piyasasındaki diğer faktörlerle ilgili.” yanıtını verdi.
Hunt, BBC’de katıldığı bir programda, Parlamento’da düzenleyeceği “Sonbahar Açıklaması”nda konuya değineceğini belirterek, “Bu durum, ihtiyaç duydukları kişileri istihdam edemeyeceklerini düşünen işletmeler için kısıtlamalar yaratıyor. Perşembe günü kesinlikle bu konu hakkında konuşacağım.” ifadesini kullandı.
Hükümet, “Sonbahar Açıklaması” adı altında bütçe tedbirleri konusunda 17 Kasım’da Parlamento’yu bilgilendirecek.
Kendisini “cimri bir figür” olarak tanımlayan Jeremy Hunt, enflasyonu düşürmek ve ekonomiyi yeniden dengeye oturtmak için “çok zor kararlar” almak zorunda kaldığını da sözlerine ekledi.
İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi’nden (ONS) 11 Kasım’da yapılan açıklamada, ülkede bu yılın üçüncü çeyreğinde Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYH) bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 daraldığı bildirilmişti.
Ülkede GSYH üçüncü çeyrekte yıllık bazda ise yüzde 2,4 artış kaydetti. GSYH, yılın ikinci çeyreğinde ise yüzde 0,2 büyümüştü. ONS açıklamasında, ülkede GSYH’nın ekim ayında aylık bazda ise yüzde 6 daraldığı da belirtilmişti.
Bakan Hunt, uzmanlar tarafından ülke ekonomisinin resesyona doğru ilerlediği yönünde yorumlanan üçüncü çeyrek büyüme verisine ilişkin olarak, Ukrayna’da halen devam eden savaşın enerji fiyatlarını ve dolayısıyla da enflasyonun artmasına, büyümenin de baskılanmasına neden oluğunu kaydetti.
İngiltere Merkez Bankası (BoE) geçen hafta, politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 2,25’den yüzde 3’e yükseltmişti. Banka böylece, tek seferde 1989 yılından bu yana en sert faiz artırımını gerçekleştirmişti.