İngiltere’nin İçişleri Bakanı Theresa May, Türkler dahil yabancı uyruklu üniversite mezunlarının sınır dışı edilmesi için kolları sıvadı.
May, partisinin önümüzdeki sene yapılacak genel seçimi kazanması halinde İngiliz üniversitelerinde okuyan ve Avrupa Birliği vatandaşı olmayan öğrencilerin mezun olduktan hemen sonra ülkelerine gönderilmelerini istiyor.
Planların kanunlaşması halinde Avrupa Birliği vatandaşı olmayan Türkiye vatandaşları da etkilenebilir.
Ülkede şu an uygulanan kurullara göre üniversite mezunu yabancı ülke vatandaşlarına çalışma vizesi almaları için İngiltere içerisinden başvuru yapabilme gibi çeşitli kolaylıklar sağlanıyor.
Sunday Times gazetesi, May’in 2015 seçim beyannamesine dahil etmek istediği vaatlerin Muhafazakar Parti’deki sağcı kesimi mutlu ederken partinin diğer liderlerinden tepki çektiğini yazdı.
KENDİ ÜLKELERİNE DÖNÜ BAŞVURSUNLAR
Sunday Times’e “May’e yakın olan” ama isimi verilmeyen bir kaynak, May’in düşünceleri konusunda şu ifadeleri kullandı: “Vize süreleri sona erdiğinde göçmenlerin Britanya’dan ayrıldıklarından emin olmamız, eşit ve etken bir göçmenlik sistemin yönetiminde en az bu ülkeye giriş yapan insanları denetlememiz kadar önemlidir.
“Theresa buraya herhangi bir öğrenci vizesiyle gelen br kişinin değişik bir vize istemesi halinde başvurularını kendi ülkelerinden yapmaları gerektiren bir kuralı Muhafazakarların sonraki seçim beyannamesine dahil etmek istiyor.
“May, yabancı öğrencilerin İngiltere’den ayrılma sorumluluğunun sponsor kolej ve üniversiteler tarafından üstlenilmesi gerektiğini düşünüyor. Böylece yurtdışına gönderilen öğrenci sayısı düşük olan kolej ve üniversitelere para cezası getirilecek, en kötü okullarda ise yabancı öğrenci kabul etme hakkı ise kaldırılacak.”
‘CEHENNEMDE BİLE OLAMAZ’
Muhafazakarların iktidardaki koalisyon ortağı Liberal Demokratlar ise May’in planlarına karşı.
Sunday Times’e konuşan bir Liberal Demokrat kaynak, öğrencilere yönelik planların seçimlerden önce uygulanabileceği olasılığına ilişkin “cehennemde bile olamaz” ifadesini kullandı.
Nick Clegg’in bir yardımcısıyla konuşan gazete, “Bu ülkede uzun seneler boyunca fizik ya da bilgisayar okuyan insanları birdenbire sınır dışı etmenin çok kötü bir fikir olduğunu düşünüyoruz. Bu insanlara büyük yatırım yaptık ve sırf güzel istatistik yaratabilmek için onları dışarıya atmamız hiç de mantıklı değil” dedi.