Yeni yayınlanan rapora göre; İngiltere’de ebeveynlerin yüzde 51’i kitapların çok pahalı olduğunu söylüyor. Bu durum yaşam pahalılığının okuryazarlık seviyelerine zarar verme noktasına geldiğinin göstergesi olarak değerlendiriliyor.
İngiltere’de yeni yapılan bir araştırma, 5 ile 8 yaş arasındaki yaklaşık olarak her beş çocuktan birinin evde kitaplara erişiminin olmadığını ortaya koydu. Ulusal Okuryazarlık Vakfı tarafından hazırlanan rapora göre, bu yaş grubunda olup da evde kendine ait kitabı olmayan çocukların oranı pandemi öncesinden bu yana yüzde 1,9 artarak yüzde 18,6’ya ulaştı.
13 KİŞİDEN BİRİ KİTAP OKUMUYOR
Hayat pahalılığı bu artışın temel nedeni olarak gösteriliyor. Ebeveynlerin yüzde 87’si artık daha az harcanabilir gelire sahip olduklarını ve yüzde 64’ü çocukları için kitaplara harcamak zorunda oldukları para miktarının azaldığını söylüyor. Yarısından biraz fazlası yani yüzde 51’i de kitapların çok pahalı olduğu fikrinde.
Vakfın hazırladığı raporun oluşturulması için yapılan ankete katılan çocukların sadece yarısı her gün kitap okuduğunu, yaklaşık yüzde 8’i ise hiç okumadığını söyledi.
EVDE KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞINI ARTTIRIYOR
Rapora göre, ebeveynlerin üçte biri okumanın çocuklarının günlük rutininde merkezi bir rol oynadığını, üçte biri ise çocuklarının okul dönemi dışında daha az okuduğunu söylüyor ve bu da yetkililerin düzenli olarak kitap okuyan çocuk sayısını nasıl artırabilecekleri konusunda düşünmelerine neden oluyor.
Raporda, evde kendilerine ait bir kitaba sahip olan çocukların, sahip olmayan çocuklara göre okuma alışkanlığı geliştirmede altı kat avantajlı olduğu belirtildi.
Ulusal Okuryazarlık Vakfı’nın CEO’su Jonathan Douglas, evde kitaplara erişimin aile maliyesindeki sıkıntıdan kaynaklandığını ve çocukların gelecekleri için endişe verici sonuçları olduğunu belirtti. Çocuklara kitap almanın her zamankinden daha önemli olduğunu vurgulayan Douglas, kitap sahibi olmanın çocukları düzenli okuma alışkanlığı kazanmaya teşvik etmenin ve okuryazarlık düzeylerini artırmanın ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi.