kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4660
EURO
34,7572
STERLIN
40,5694
BITCOIN
$63.839
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
14°C
LONDRA
14°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
11°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C
Salı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C

Boris Johnson’ın skandalları koltuğa oturduğundan beri gündemden düşmedi

Boris Johnson’ın skandalları koltuğa oturduğundan beri gündemden düşmedi
07.07.2022
0
A+
A-

Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde Dahiliye Nazırlığı yapmış Ali Kemal’in torunu Stanley Johnson’ın oğlu olan İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın kabinesindeki istifa dalgası sonrasında görevden ayrılmaya hazırlandığı belirtildi. Johnson, 2019’da başbakanlık koltuğuna oturduğundan bu yana birçok skandala imza attı.

İngiltere tarihinin en renkli liderlerinden biri olan ve 2019’da başbakanlık koltuğuna oturduğundan bu yana adı sürekli skandallarla anılan Boris Johnson, kabinedeki son istifa dalgasıyla sarsıldı.

Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde Dahiliye Nazırlığı yapmış olan Ali Kemal’in torunu Stanley Johnson’ın oğlu olan Johnson, son olarak İngiltere’de Covid-19 kısıtlamalarının en yoğun olduğu dönemde başbakanlık konutunda verilen partiler ve Muhafazakar Parti’nin Parlamento’daki Grup Lideri Chris Pincher hakkındaki taciz iddialarını bilmesine rağmen onu bu göreve getirmesiyle ilgili tepkiler nedeniyle uzun süredir istifa çağrılarıyla karşı karşıyaydı.

Brüksel’de martta düzenlenen NATO Liderler Zirvesi öncesinde aile fotoğrafı çekimi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sağında poz veren Boris Johnson’ın hareketleri gündem olmuştu. Johnson’ın “fazla rahat tavırları”, eli arkada platformda dolanması ve ceketini kesinlikle iliklememesi dikkat çekmişti.

Başbakanlığı boyunca Johnson’ın koltuğu birçok skandalla sarsıldı:

Parlamentonun yasa dışı olarak askıya alınması

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı sonrasında koltuğa oturan Johnson’ın liderliğindeki hükümet, 2019’da Kraliçe 2. Elizabeth’ten Parlamento’yu askıya almasını talep etmiş, Kraliçe de bu talebi onaylamıştı. Johnson’ın bu adımla Brexit sürecinde muhalefetin manevra alanını daraltmaya çalışması ülkede uzun süre tartışma yaratmıştı

Anayasa Mahkemesi ise parlamentonun askıya alınmasınıb “yasa dışı” olduğuna hükmetmiş, Johnson da özür dilemek zorunda kalmış ve Kraliçe’yi de zor duruma sokmakla suçlanmıştı.
Boris Johnson başbakanlığı boyunca birçok defa parlamentonun ve hükümetin kurallarına aykırı hareket etmekle eleştirildi.

Konutunun bağışlarla yenilenmesi

Johnson’ın yaşadığı ilk skandallardan biri de, WhatsApp’ta bir Muhafazakar Parti bağışçısından para istediğinin ortaya çıkmasıyla patlak vermişti. Downing Caddesi’ndeki başbakanlık konutunun 200 bin sterline yenilenmesi ve bunun için bağışların kullanılması, Johnson’a yönelik yolsuzluk iddialarını gündeme getirmişti.

Johnson’ın alınan bağışları rapor etmemesi nedeniyle lideri olduğu Muhafazakar Parti’ye geçen aralıkta yaklaşık 17 bin sterlin para cezası verilmişti.

Boris Johnson’ın Covid yasakalrı sırasında konutunda verilen partilerde çekilen fotoğrafları büyük tepki çekmişti.

Partygate skandalı

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ı en fazla zorlayan skandallardan biri de Covid-19 yasaklarının en yoğun uygulandığı dönemde başbakanlık ofisimde sosyal mesafe kurallarının hiçe sayıldığı partilerdi.

Partilerde çekilen fotoğrafları günlerce manşetten düşmeyen ve muhalefetin istifasını istediği Johnson, 2020’de Başbakanlık Konutu’nda düzenlenen bir etkinlik nedeniyle para cezasına çarptırılmıştı. Birçok defa öür dileyen Johnson, o dönemde de istifa etmeyi reddetmişti.

Muhafazakar Parti’de taciz skandalı

Boris Johnson’a yönelik tepkiler, Muhafazakar Parti’nin Parlamento’daki Grup Yöneticisi Chris Pincher hakkındaki taviz iddialarıyla daha da alevlendi. Pincher, taciz haberlerinden sonra istifa ederken Başbakan Johnson’ın iddialardan haberdar olmasına karşın Pincher’ı göreve getirdiği ortaya çıkmıştı. Johnson bu kararından ‘büyük üzüntü’ duyduğunu söylese de tepkiler kendi partisinde de giderek büyüdü.

Muhafazakar Parti’de Johnson’la ilgili geçen ay düzenlenen güven oylamasında 359 Muhafazakar milletvekilinden 148’i Johnson’a güvenmedikleri yönünde oy kullanmıştı. Boris Johnson güvenoyu almasına rağmen parti içinde giderek büyüyen hoşnutsuzluk dikkat çekmişti.

Parti son dönemde düzenlenen yere seçimlerde de büyük oy kaybetmişti

Son olarak Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Sajid Javid’in hükümette yaşanan skandalların ardından görevden ayrılması istifa dalgasına ve hükümet krizine yol açtı.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.