kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3350
EURO
35,1334
STERLIN
41,0673
BITCOIN
$70.857
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Boris Jonhson ve Macron AB yerine yeni bir oluşum istiyor: İşte Türkiyeli o plan

Boris Jonhson ve Macron AB yerine yeni bir oluşum istiyor: İşte Türkiyeli o plan
30.06.2022
0
A+
A-

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, NATO Zirvesi sırasında gazetecilere verdiği demeçte, Avrupa Birliği yerine yeni bir oluşum kurmak istediklerini belirtirken, bu planda Türkiye’nin hayati önemi olacağına dikkat çekti. Johnson, yeni ve modern Roma İmparatorluğu planının detaylarını da anlattı.

İngiltere’de 2016’da yapılan referandumda halk Avrupa Birliği’ne hayır demiş, 2020 yılında da Brexit süreci yasal olarak başlamış ve İngiltere, AB’den ayrılmıştı.

Brexit sürecinin ardından başa geçen İngiltere Başbakanı Boris Johnson dün, hayalinin aslında Avrupa’da bir Roma İmparatorluğu kurmak olduğunu açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da kendisine destek verdiğini açıklayan Johnson, hatta fikrin babasının da Macron olduğunu belirtti.

Johnson, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Aslında fikir ilk olarak Macron’dan çıktı. Gerçi ben bunu Dışişleri Bakanı olduğum süreçte de düşünmüştüm. Roma İmparatorluğu kadar büyük hatta Eurovision kadar kapsayıcı bir yapı düşünün. İsrail, Ukrayna, Türkiye gibi ülkelerin de içerisinde olduğu… “dedi.

“TÜRKİYE ‘HAYATİ’ ÖNEME SAHİP”

Jonhson, yapılardan ziyade ilişkiler inşa etmek istediğini vurgularken, Akdeniz ve çevresindeki ülkelere dayanan vizyondan yola çıkılması gerektiğini belirtti ve yeni mekanizmayı ‘Eurovision’a benzetti’. Johnson, Türkiye’nin bu oluşumda yer almasının ‘hayati’ olduğunu da ifade etti.

Johnson, Avrupa ve yakın komşuları arasında işbirliği sağlamanın bir yolu olarak Roma İmparatorluğu’nun modern bir versiyonunun önemini vurguladı. Avrupa siyasi topluluğu fikrine alternatif bir plan olarak Türkiye ve Kuzey Afrika devletlerini içeren bir ortaklık vizyonunu savundu.

MACRON DA DESTEK VERDİ

Macron, ikili Almanya’daki G7 zirvesinde bir araya geldiğinde İngiliz başbakanının siyasi topluluk vizyonuyla ilgilendiğini açıklamıştı. Ancak Johnson, daha geniş bölgeye yayılan bir birliktelik istediğini vurguladı.

Johnson burada amacın AB’ye üye olmayan ülkelerle de yakın ilişkiler kurabilmek olduğunu söyledi. Johnson, Madrid’deki NATO zirvesinde kendisine eşlik eden gazetecilere, Roma’nın “Mare Nostrum”una (Akdeniz ve çevresindeki ülkelere) dayanan bir vizyonu olduğunu söylerken, bu yüzden bence Türkiye orada olmalı, bence Mağrip (kuzeybatı Afrika) orada olmalı ve bence temelde Mare Nostrum’u yeniden yaratmalıyız.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.