İngiltere’de finansal alandaki yolsuzlukları inceleyen ‘Financial Fraud Action UK’ isimli kuruluş, cep telefonu kullanıcılarının yarısından fazlasının, en az bir kez dolandırıcıların hedefi olduğunu bildirdi. Kullanıcıların yüzde 58’inin, kendilerini polis ve bankacı olarak tanıtan kişilerce arandığı, kişisel bilgilerinin alınmak istediğini rapor ettiği kaydedildi. Son bir yılda bu yolla yapılan dolandırıcılıklarda verilen maddi zararın ise yaklaşık £24 milyona ulaştığı açıklandı. Bu rakamın bir önceki sene £7 milyon dolayında olduğunu hatırlatan yetkililer, vatandaşları dolandırıcılara karşı bir kez daha uyardı. Banka şubeleri ve polis istasyonlarında da telefon dolandırıcıklarına karşı vatandaşları uyarıcı broşürler dağıtılacak.
Özellikle yaşlı olan mağdurların ifadelerine göre, dolandırıcılar polis memuru olduklarını söyleyerek vatandaşlara telefon açıyorlar. Daha sonra, kart bilgisini aldıkları mağdurların banka hesaplarından para çekiyorlar. Bir diğer türlü dolandırıcılıkta ise aranan vatandaştan PIN numarasını da vererek, kredi kartlarını polis istasyonuna getirmelerini talep ediliyor. Fiziksel veya sağlık durumundan dolayı kartlarını getiremeyecek olan insanları hedef alan dolandırıcılar, bir kurye servisi ile kartları evden almayı teklif ediyorlar. Kartın içindeki para da kart evden alındıktan hemen sonra dolandırıcılar tarafından çekiliyor.
Polis vatandaşlara şu uyarılarda bulunuyor:
- Polis ve bankalar asla PIN numaranızı veya banka kartınızı sormazlar.
- PIN numaranızı veya banka kartınızı kimseye vermeyin.
- PIN numaranızı veya banka kartınız hakkında bilgi isteyen bir kişi tarafından aranırsanız, telefonu hemen kapatın.
- Yeni bir hat açarak 101’i tuşlayarak polise ihbar edin. Eğer hala rahatsız ediliyorsanız 999’u arayın.
TÜRKİYE’DE YAYGIN
Telefon dolandırıcılığı Türkiye’de son yıllarda en çok dikkat çeken suç olayları arasında. Polis kayıtlarına göre, aralarında futbolcu Burak Yılmaz, ünlü diyetisyen Canan Karatay ve sanatçı Asuman Dabak gibi pek çok ünlünün de kurbanları arasında bulunduğu dolandırıcıların sadece 2013 yılında İstanbul’da 15 milyon lira vurgun yaptıkları bildiriliyor. Türkiye’de ev telefonlarını arayan dolandırıcılar, aradıkları kişilere polis olduklarını söyleyip yakalanan bir suçlunun veya bir örgütün elinde banka detaylarının bulunduğunu, bu yüzden banka kartı ve şifre bilgilerinin eve gelecek bir kuryeye teslim edilmesini istiyorlar. Kurye olduğunu iddia eden şebeke üyeleri de mağdurların evlerine gidip “koruma amaçlı” denilerek banka kartlarını ve şifrelerini alıp ortadan kayboluyorlar. Bir diğer yöntemde de mağdurlar altın gibi değerli eşyalarını, sözde şebeke elemanlarını yakalamak için düzenlenecek operasyonlarda yem olarak kullanılması için, bir çanta içerisinde istenilen bir yere bırakıyorlar.