kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5182
EURO
34,7941
STERLIN
40,4771
BITCOIN
$65.234
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
11°C
LONDRA
11°C
Parçalı bulutlu
Perşembe Orta şiddetli yağmur
11°C
Cuma Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Telefon dolandırıcılarına bir yılda £24 milyon

İngiltere’de finansal alandaki yolsuzlukları inceleyen ‘Financial Fraud Action UK’ isimli kuruluş, cep telefonu kullanıcılarının yarısından fazlasının, en az bir kez dolandırıcıların hedefi olduğunu bildirdi.

Telefon dolandırıcılarına bir yılda £24 milyon
06.12.2014
0
A+
A-

 

İngiltere’de telefon dolandırıcılıklarının kurbanlarının artması  yetkilileri alarma geçirdi.

İngiltere’de telefon dolandırıcılıklarının kurbanlarının artması yetkilileri alarma geçirdi.

 

İngiltere’de finansal alandaki yolsuzlukları inceleyen ‘Financial Fraud Action UK’ isimli kuruluş, cep telefonu kullanıcılarının yarısından fazlasının, en az bir kez dolandırıcıların hedefi olduğunu bildirdi. Kullanıcıların yüzde 58’inin, kendilerini polis ve bankacı olarak tanıtan kişilerce arandığı, kişisel bilgilerinin alınmak istediğini rapor ettiği kaydedildi. Son bir yılda bu yolla yapılan dolandırıcılıklarda verilen maddi zararın ise yaklaşık £24 milyona ulaştığı açıklandı. Bu rakamın bir önceki sene £7 milyon dolayında olduğunu hatırlatan yetkililer, vatandaşları dolandırıcılara karşı bir kez daha uyardı. Banka şubeleri ve polis istasyonlarında da telefon dolandırıcıklarına karşı vatandaşları uyarıcı broşürler dağıtılacak.

Özellikle yaşlı olan mağdurların ifadelerine göre, dolandırıcılar polis memuru olduklarını söyleyerek vatandaşlara telefon açıyorlar. Daha sonra, kart bilgisini aldıkları mağdurların banka hesaplarından para çekiyorlar. Bir diğer türlü dolandırıcılıkta ise aranan vatandaştan PIN numarasını da vererek, kredi kartlarını polis istasyonuna getirmelerini talep ediliyor. Fiziksel veya sağlık durumundan dolayı kartlarını getiremeyecek olan insanları hedef alan dolandırıcılar, bir kurye servisi ile kartları evden almayı teklif ediyorlar. Kartın içindeki para da kart evden alındıktan hemen sonra dolandırıcılar tarafından çekiliyor.

Polis vatandaşlara şu uyarılarda bulunuyor:

  • Polis ve bankalar asla PIN numaranızı veya banka kartınızı sormazlar.
  • PIN numaranızı veya banka kartınızı kimseye vermeyin.
  • PIN numaranızı veya banka kartınız hakkında bilgi isteyen bir kişi tarafından aranırsanız, telefonu hemen kapatın.
  • Yeni bir hat açarak 101’i tuşlayarak polise ihbar edin. Eğer hala rahatsız ediliyorsanız 999’u arayın.

londra_telefon dolandiriciligi 2

TÜRKİYE’DE YAYGIN

Telefon dolandırıcılığı Türkiye’de son yıllarda en çok dikkat çeken suç olayları arasında.  Polis kayıtlarına göre, aralarında futbolcu Burak Yılmaz, ünlü diyetisyen Canan Karatay ve sanatçı Asuman Dabak gibi pek çok ünlünün de kurbanları arasında bulunduğu dolandırıcıların sadece 2013 yılında İstanbul’da 15 milyon lira vurgun yaptıkları bildiriliyor.   Türkiye’de ev telefonlarını arayan dolandırıcılar, aradıkları kişilere polis olduklarını söyleyip yakalanan bir suçlunun veya bir örgütün elinde banka detaylarının bulunduğunu, bu yüzden banka kartı ve şifre bilgilerinin eve gelecek bir kuryeye teslim edilmesini istiyorlar. Kurye olduğunu iddia eden şebeke üyeleri de mağdurların evlerine gidip “koruma amaçlı” denilerek banka kartlarını ve şifrelerini alıp ortadan kayboluyorlar. Bir diğer yöntemde de mağdurlar altın gibi değerli eşyalarını, sözde şebeke elemanlarını yakalamak için düzenlenecek operasyonlarda yem olarak kullanılması için, bir çanta içerisinde istenilen bir yere bırakıyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.