kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3281
EURO
35,0599
STERLIN
40,9668
BITCOIN
$70.652
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Johnson, Çin Devlet Başkanı Şi ile telefonda görüştü

Johnson, Çin Devlet Başkanı Şi ile telefonda görüştü
25.03.2022
0
A+
A-

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Şi, iki ülke arasında büyükelçi düzeyinde diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. yıl dönümü vesilesiyle, geri kalan yarım asırda bazı eşiklerin ve engellerin ortaya çıkmış olmasına rağmen iki ülke ilişkilerinin gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bundan 50 yıl önce 300 milyon dolar hacme sahip ikili ticaretin bugün neredeyse 100 milyar dolara ulaştığına dikkat çeken Şi, karşılıklı yatırımların 50 milyar doları bulduğunu, 2021’de Çin’in İngiltere’deki yatırımlarının üç kat arttığını belirtti.

Şi, İngiliz şirketlerin Çin’in reform ve dışa açılma sürecinde etkin rol oynadığını, Londra’nın, Çin yuanı işlemlerinin en yoğun yapıldığı deniz aşırı merkez haline geldiğini vurguladı.

Çin ve İngiltere’nin çok farklı koşullara sahip olduğuna, bu yüzden farklı kalkınma yolları izlediğine işaret eden Şi, iki ülkenin stratejik ve uzun vadeli perspektifle, karşılıklı saygıya dayalı, açık ve kapsayıcı zihniyet içinde, diyaloğu ve etkileşimi artırarak karşılıklı faydaya dayalı iş birliğini genişletmesi gerektiğinin altını çizdi.

Johnson da İngiltere-Çin ilişkilerinin önemine dikkat çekerek, İngiltere’nin iki ülke arasındaki ticaretteki hızlı gelişmeden ve İngiltere’de diğer Avrupa ülkelerinin hepsinden fazla Çinli öğrenci bulunmasından memnuniyet duyduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri iki ülkenin ortak çıkarı olan ve birlikte hareket edebileceği çok sayıda mesele bulunduğuna işaret eden Johnson, Londra’nın Pekin ile diyalog ve iş birliğini geliştirmeyi, ticaret ve ekonomik ilişkilerin yanı sıra iklim değişikliği, biyoçeşitlilik gibi küresel ve bölgesel sorunlarda da iletişim ve eş güdümü artırmayı istediğini belirtti.

İki lider, ayrıca Ukrayna’daki durum konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Çin Devlet Başkanı Şi, uluslararası toplumun Ukrayna sorununda barış görüşmelerini teşvik etmek ve siyasi çözüm için koşulları yaratmak ve barışa erken dönüşü sağlamak için samimi çaba göstermesi gerektiğini vurguladı. Şi, Çin’in bu amaç doğrultusunda yapıcı rol oynamayı sürdüreceğini belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.