kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4494
EURO
35,0400
STERLIN
41,0810
BITCOIN
$70.904
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Kuzey İrlanda Başbakanı Brexit gerekçesiyle istifa etti

Kuzey İrlanda Başbakanı Brexit gerekçesiyle istifa etti
04.02.2022
0
A+
A-

Kuzey İrlanda Başbakanı Paul Givan Brexit nedeniyle uygulanan sınır kontrollerinin hükümetinin talimatına rağmen devam etmesini gerekçe göstererek istifa etti. Given’ın istifası Kuzey İrlanda hükümetini işlevsiz hale getirdi.

Givan istifa açıklamasında Brexit anlaşmasının bir parçası olan Kuzey İrlanda Protokolü’nü gerekçe göstererek “Belfast ve St. Andrew anlaşmalarının yarattığı hassas denge, Birleşik Krallık hükümeti ile Avrupa Birliği arasında yapılan ve Kuzey İrlanda Protokolü’nü oluşturan anlaşmadan etkilendi” diye konuştu.

Givan’ın istifası hükümetin Birleşik Krallık yanlısı Demokratik Birlik Partili (DUP) Tarım Bakanı Edward Poots’un istifasının ardından geldi. Poots bir gün önce Brexit nedeniyle Büyük Biritanya’dan Kuzey İrlanda’ya gelen gıda ve tarım ürünlerine uygulanan kontrollerin durdurulması talimatını vermişti.

Poots’un yürürlükteki Kuzey İrlanda Protokolü nedeniyle bu talimatın ne derece hukuki olduğuna dair soru işaretleri oluşturmuş, İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney bu adımını “uluslararası hukukun ihlali” olarak nitelendirmişti.

Erken seçim çağrısı

DUP’li Givan’ın istifası üzerine Kuzey İrlanda’daki güç paylaşımı düzenlemesi gereğince Sinn Fein’li başbakan yardımcısı Michelle O’Neill da görevinden ayrılmak durumunda kaldı.

Hükümetin fiilen işlevsiz hale gelmesi üzerine her iki parti lideri de erken seçim çağrısında bulundu.

DUP’nin bu adımı Mayıs ayında yapılacak olan yerel seçimler öncesinde Kuzey İrlanda Protokolü’ne karşı olan kesimin oylarını elinde tutabilmek için attığı belirtiliyor. Son kamuoyu yoklamalarında Birleşik Krallık’tan ayrılarak İrlanda ile birleşmek isteyen Sinn Fein önde görünüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.