kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.982
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı az bulutlu
Pazar Parçalı az bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C

İngiliz Başbakan, köle tacirinin heykelini yıkanlara ceza verilmemesini değerlendirdi

İngiliz Başbakan, köle tacirinin heykelini yıkanlara ceza verilmemesini değerlendirdi
07.01.2022
0
A+
A-

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bir mahkemenin, köle taciri Edward Colston’ın heykelini denize atan 4 kişi hakkında beraat kararına ilişkin, insanların geçmişe dönük olarak tarihi değiştirme arayışına girmemeleri gerektiğini söyledi.

Johnson’a, bir aşı merkezine yaptığı ziyarette söz konusu karara ilişkin düşünceleri soruldu.

Karar hakkında yorum yapmak istemediğini, konunun mahkemenin alanına girdiğini kaydeden Johnson, “Ama karmaşık bir tarihi mirasımız olduğu ve bunun iyi ya da kötü tüm çeşitliliğiyle tarihimizi yansıttığını söyleyebilirim. Yapamayacağınız şey ise geçmişe dönük olarak tarihimizi değiştirmek, onu sansürden geçirmek veya yeniden düzenleme arayışına girmektir.” dedi.

İnsanların demokratik yollar üzerinden bir heykeli ya da başka bir şeyi kaldırmak istemelerinin bir sorun olmadığını söyleyen İngiliz Başbakan, “Ama genel olarak kültürel, sanatsal ve tarihi mirasımızı korumamız gerektiğini düşünüyorum. Benim görüşüm bu.” diye konuştu.

Johnson’ın lideri olduğu Muhafazakar Parti’den milletvekili ve eski Adalet Bakanı Robert Buckland ise jürinin kararını yanlış bulduğunu söyledi.

BBC Radyo 4’e konuşan Buckland, “Mahkemelerimizin siyasi oyun alanları haline geldiğini görmek istediğimizi sanmıyorum. Oralar siyaset yeri değil, kanunların uygulanacağı ve kanıtların değerlendirileceği yerlerdir.” dedi.

Karar

Siyahi George Floyd’un ABD’de polis tarafından öldürülmesinin ardından Haziran 2020’de İngiltere’de başlayan gösteriler sırasında köle taciri Edward Colston’ın Bristol kentinde bulunan heykeli yıkılarak denize atılmıştı.

Olayla ilgili yargılanan 4 kişi, dün beraat etmişti. Savcı ise davanın, Colston’ın kim olduğuyla değil ceza gerektiren bir zararla ilgili olduğunu savunmuştu.

17. yüzyılda köle ticareti yapan Edward Colston’ın aralarında kadın ve çocukların da olduğu 80 binden fazla kişiyi köle olarak Afrika’dan Avrupa getirdiği ve bunlardan en az 19 bininin yolda öldüğü, geri kalanlarının da ömürlerinin sonuna kadar kötü muamelelere tabi tutulduğu belirtiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.