kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3256
EURO
35,0914
STERLIN
41,0359
BITCOIN
$70.738
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

İngiltere Saddam’ın kimyasal silah uzmanına ‘ülkede kalma hakkı’ verdi

İngiltere Saddam’ın kimyasal silah uzmanına ‘ülkede kalma hakkı’ verdi
18.10.2021
0
A+
A-

İngiltere, Saddam Hüseyin rejimine ait bir kimyasal silah fabrikasında laboratuvar işleten Iraklı bir uzman ve eski tuğgenerale, tüm rahatsızlıklara rağmen ülkede kalma hakkı tanıdı.

İngiliz Sunday Mirror gazetesinin haberine göre, Saddam Hüseyin’in 100 bin kişiyi kimyasal gaza maruz bırakan acımasız rejimi altında bir kimyasal silah labaratuarında çalışan uzman, on yıldan fazla bir süredir İngiltere’de yaşıyor.

Irak ordusunda eski bir tuğgeneral olan A.S.A isimli Iraklı uzman, İngiltere’ye çalışma vizesiyle gittikten sonra mülteci statüsü talep etti.

Dönemin İçişleri Bakanı Priti Patel bu talebi reddedip defalarca ülkeden kovmaya çalışsa da, ülkeden ayrılması halinde “idamla karşı karşıya kalacağı konusunda ısrarı” nedeniyle mahkeme tarafından kalmasına izin verildiği belirtiliyor.

Mahkeme lehine karar verdi

Sunday Mirror’un haberine göre, A.S.A.’nın Temmuz ayındaki başvurusu dün Göç ve İltica Dairesi Üst Mahkemesinde götürdü.

Mahkeme, “barışa karşı suç, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekten sorumlu olduğuna dair ciddi nedenler” bulunmasına rağmen lehine karar verdi.

A.S.A, mahkeme hakimine, 1981’den 1988’e kadar Samarra yakınlarındaki Al Muthanna kimyasal silah merkezinde bir laboratuvarı yönettiğini anlattı.

O sırada Irak, İran’a karşı savaşta hardal gazı, sarin, tabun, CS ve VX gazı gibi kimyasal gazlar üretiyordu.

A.S.A’nın, 2003 yılında Saddam Hüseyin yakalanıp asıldığında, iktidardaki Baas Partisi’nde üst düzey bir isim olarak tanımlandığı belirtildi.

Ancak mahkemeye göre, ABD güçlerine bilgi verdikten sonra “Saddam Hüseyin’in silah projelerini çözmelerine” yardım ettiği için cezadan kurtuldu.

A.S.A., Sünni Müslüman inancı ve “akademisyen olarak Baas Partisi ile olan bağlantısı” nedeniyle hapsedilmek ve işkence görmekten korktuğu için Irak’a dönemeyeceğini iddia etti.

Iraklı uzman mahkemeye, Al Muthanna’da kimyasal silah üretildiğinin “farkında olduğunu”, ancak “kimyasal silahların geliştirilmesine katkıda bulunmadığını” söyledi.

Üst Mahkeme Yargıcı, A.S.A’nın “barışa karşı suç, savaş suçları veya insanlığa karşı suçların işlenmesine yardım ve yataklık ettiğini” saptadı. Ancak, A.S.A.’nın rejim için çalışmaya devam etmediği, dönmesi halinde “kendisi ve ailesinin ciddi bir riskle karşı karşıya kalacağına” dair “sürekli bir tehdit” altında olduğunu söyledi.

Dava üst mahkemeye taşınabilir

Gazete, İngiliz yetkililerin davayı bir üst mahkemeye taşımayı düşündüklerini yazdı.

Gazeteye konuşan ve Kürtlere kimyasal silahlar konusunda tavsiyelerde bulunan eski İngiliz Albay Hamish de Bretton-Gordon, kararı “şaşırtıcı” bulduğunu söyledi.

Bretton-Gordon, “Sığınma, insanları haydut hükümetlerin zulmünden korumak için var. Bu hükümet çalışanlarını ellerinde acı çekenlerin intikamından korumak için değil. Karıştığı iğrenç suçlar için sığınmasını desteklemem. Doğrudan sorumlu olmayabilir ama suç ortağıdır. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanmalı” dedi.

“Bir tuğgeneral olarak A.S.A., Saddam rejimde çok kıdemli bir kişi olmalı” diyen Bretton-Gordon, Saddam Hüseyin’in kimyasal silah programının sadece binlerce Kürt ve İranlıyı katletmekle kalmadığını, aynı zamanda El Kaide’nin bel kemiğini de sağladığını söyledi.

İngiliz subay, “Bu şahıs son 50 yılda görülen en büyük vahşete karıştı” diye ekledi.

Ancak İçişleri Bakanlığı konu hakkında yorum yapmadı.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.