kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3048
EURO
34,7206
STERLIN
40,5500
BITCOIN
$64.040
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
17°C
LONDRA
17°C
Hafif yağmur
Pazartesi Orta şiddetli yağmur
19°C
Salı Az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C
Çarşamba Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C
Perşembe parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
21°C

Gözden kalp hastalıkları tespit edilebilir

Gözden kalp hastalıkları tespit edilebilir
04.10.2021
0
A+
A-

İngiltere’de araştırmacılar, gözün en hassas kısımlarını inceleyen bir tarama kullanarak bir hastada kalp hastalığı olup olmadığını tespit etmenin mümkün olduğunu söyledi. İngiltere’de yapılan yeni bir araştırmaya göre, gözlerin kalp hastalıklarıyla ilgili işaretler ortaya koyduğu açıklandı.

Hakemli tıp dergisi The Lancet’te yayımlanan çalışmada, bir kişinin gözleri incelenerek kalp hastalığı olup olmadığının ortaya çıkabileceği belirtilirken, göz doktorlarının bu durumu tespit edebilecekleri aktarıldı. NTV’de yer alan habere göre, araştırmayı gerçekleştiren bilim insanları, gözün en hassas kısımlarını inceleyen bir tarama kullanarak bir kişide kardiyovasküler hastalığı tespit etmenin bir yolunu bulduklarını aktardı.

Çalışmada, 84 kalp hastası ve 76 sağlıklı birey incelenirken Optik koherens tomografi taraması (OCT) adı verilen retina tomografisi çekilerek tespit edilen durumda bilim insanları gözün en içteki ışığa duyarlı tabakası olan retinadaki anormalliklerin kalp rahatsızlığını ortaya koyduğunu belirtti. Araştırmayı gerçekleştiren UC San Diego Health’deki Shiley Göz Enstitüsü’nde retina cerrahı ve çalışmanın baş yazarı Dr. Mathieu Bakhoum, “Gözler sağlığımıza açılan bir penceredir ve birçok hastalık gözde kendini gösterebilir. Kardiyovasküler hastalık bir istisna değildir” derken, “Kalp hastalığının neden olduğu kan akışının azalması olarak adlandırılan iskemi, göze yetersiz kan akışına neden olabilir ve retinadaki hücrelerin ölmesine ve kalıcı bir iz bırakmasına neden olabilir” diye konuştu.

Bakhoum, “Retinal İskemik Perivasküler Lezyonlar” (RIPLs) adı verilen bu izin kalp ve damar rahatsızlıklarını teşhis etmede belirteç görevi görüp görmediğine dair çalışmalar yapıldığını aktardı. Araştırma sonucunda, kalp rahatsızlığı yaşayan kişilerde yüksek düzeyde “RIPLs” gözlendiği bildirildi. Uzmanlar, gözdeki “RIPLs” düzeyi ne kadar fazlaysa, kalp ve damar rahatsızlıkları riskinin de o kadar yüksek olduğunu ifade etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.