kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5490
EURO
34,8521
STERLIN
40,5849
BITCOIN
$63.716
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı bulutlu
Perşembe Orta şiddetli yağmur
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C

İki dil bilen çocukların daha verimli düşündüğü ortaya çıktı

İki dil bilen çocukların daha verimli düşündüğü ortaya çıktı
21.09.2021
0
A+
A-

Araştırmacılar okul çağındaki çocukların düşünme kabiliyetini incelemek için yenilikçi yöntemler geliştirerek iki dil bilen çocukların, tek dil bilen çocuklara göre çok daha gelişmiş bir düşünme kabiliyetine sahip olduğu buldu.

İngiltere’de yapılan araştırmada, Yunanca-İngilizce olarak iki dil bilen çocukların, sadece bir dil bilen çocuklara göre %6,5 kadar daha verimli düşündükleri bulundu.

Behavior Research Methods dergisinde yayınlanan araştırmada iki dilli düşünme alanında çığır açıcı bir gelişme sunuyor. Bu yeni radikal metot sayesinde araştırmacılar, çocukların düşünme kabiliyetlerini bugüne kadar ölçülemeyen doğrulukta ve geniş çaplı olarak değerlendirebildiklerini ifade ediyor. Elde edilen bulgular, iki dilli çocukların ortalamada %6,5 daha verimli olarak düşünebildiklerini ortaya koydu. Araştırmaya liderlik eden Bangor Üniversitesi’nden baş yazar ve dilbilimci Athanasia Papastergiou şöyle ifade ediyor: “İkidilli çocuklar üzerindeki bu araştırmada yeni bir yaklaşımın geliştirilmesi çok heyecan vericiydi. Umarım bu pozitif sonuçlar, iki dilli çocukların yetiştirilmesine dair korkuları gidermede ve faydalarını anlamada yardımcı olur.”

İki Dil Bilmenin Faydaları

Kent Üniversitesi’den Dr. Vasileios Pappas ile iş birliği yapan araştırma ekibi ikidilli araştırmasına, ekonomi alanındaki bir metodolojiyi uygulayarak bu yeni gelişmeye imza attı.

İngiltere’deki Yunan okullarında hem Yunanca, hem de İngilizce eğitim gören öğrenciler ve tek dil bilen öğrencilerin verileri karşılaştırıldı. Dilbilimde Kıdemli Öğretim Görevlisi ve projede kıdemli akademisyen Eirini Sanoudaki bunu şöyle açıklıyor: “Birden fazla dilde iletişim kurabilmenin bariz bir avantajı var; bulgularımız iki dil öğrenmenin çocukların gelişimi için daha da fazla fayda sağlayabileceğini gösteriyor. Örneğin; çocuklardan mümkün olduğu kadar çok sayıyı hatırlamalarını ve tekrar etmelerini, alakasız bilgileri görmezden gelmelerini ve farklı görevler arasında hızla geçiş yapmalarını istendiğinde fark ortaya çıktı. İki dilli çocuklar genel olarak tek dilli çocuklardan daha iyiydi. Bu sonuçlar bizim gibi iki dilli toplulukların yaşadığı Galler’de gerçekten çok önemlidir.”

Araştırmacılar şimdi bu araştırmaya diğer dilleri de ekleyerek genişletmeyi ve yeni projede Galce eğitim verilen ortamda İngilizce konuşabilen çocuklarda incelemeyi amaçlıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.