kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3266
EURO
35,0730
STERLIN
41,0301
BITCOIN
$70.581
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

İngiltere Dışişleri Bakanlığı BM parametreleri çizgisinde bir çözümü savunmayı sürdürüyor

İngiltere Dışişleri Bakanlığı BM parametreleri çizgisinde bir çözümü savunmayı sürdürüyor
09.08.2021
0
A+
A-

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın BM parametreleri çizgisinde bir çözümü savunmayı sürdürdüğü bildirildi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslılar Yönetim Kurulu’na gönderdiği cevabi mektubunda, İngiltere’nin, Kıbrıs’ta uluslararası toplumun kabul ettiği model olan BM parametreleri çizgisinde, siyasi eşitliği olan iki bölgeli, iki toplumlu federasyon modelinde çözümü savunmaya devam ettiğini bildirdi.

Bakanlık, Maraş ile ilgili olarak da İngiltere’nin BM Güvenlik Konseyi’nin 550 (1984) ve 789 (1992) sayılı kararlarını tamamen desteklemeyi sürdürdüğünü belirtti; Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Kuzey Kıbrıs’a 19-20 Temmuz 2021 tarihlerinde yaptığı ziyaret sırasındaki açıklamasının ardından İngiltere’nin, açıklamayı kınayan 23 Temmuz’daki BM Güvenlik Konseyi Başkanlık Açıklamasını kuvvetle destekleyen ve endişe ifade eden bir Ulusal Açıklama yaptığını hatırlattı.

İngiltere’de yaşayan Kıbrıslılar Yönetim Kurulu, Dışişleri Bakanı Dominic Raab’a, Ağustos 1974’te Türk Ordusu’nun Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yasa dışı ikinci askeri işgalinin 47’inci yıldönümünde bir mektup göndererek Londra’dan, Türkiye Cumhurbaşkanı’na, Maraş’la kendi sakinlerinden başka kişileri yerleştirmenin uluslararası hukuku ihlal demek olduğunu hatırlatmasını istemişti.

İngiltere’nin herkesin iki tarafın endişelerinin yerine getirilmesi gerektiğini bildiğinden Kıbrıs’ta uluslararası toplumun kabul ettiği model olan BM parametreleri çizgisinde, siyasi eşitliği olan iki bölgeli, iki toplumlu federasyon modelinde çözümü savunmaya devam ettiğine dikkat çeken Dışişleri Bakanlığı, şöyle devam etti:

“Eninde sonunda, bir çözümün ayrıntılarını Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk liderler belirleyecektir. Garantör Güç ve tüm tarafların dostu olarak Birleşik Krallık bu BM sürecine destek sağlayacaktır. Bu bağlamda 27-29 Nisan’da Dışişleri Bakanı Cenevre’de BM gözetiminde yapılan gayrı resmi toplantıda Garantör Güç olarak Birleşik Krallık’ı temsil etmiştir. Dışişleri Bakanı bu toplantıda tüm taraflara, BM Güvenlik Konseyi parametreleri içerisinde Kıbrıs Sorununa bir çözüm bulunması için esneklik ve uzlaşma göstermelerini istemiştir. Birleşik Krallık bundan önce 7-9 Nisan’da Avrupa Komşuluk İlişkileri Bakanı Wendy Morton aracılığıyla adadaki taraflara müzakereler öncesinde mesajlar göndermiştir.

Birleşik Krallık, tüm taraflara çözüm beklentilerine zarar verecek her türlü girişim ve faaliyetlerden kaçınmaları konusunda da açık olmuştur. Özellikle Maraş’la ilgili olarak Birleşik Krallık BM Güvenlik Konseyi’nin 330 (1984) ve 789 (1992) sayılı kararlarına tam destek vermeye devam etmektedir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 19-20 Temmuz 2021 tarihli ziyareti sırasında yaptığı açıklamanın ardından Birleşik Krallık endişelerimizi ve 23 Temmuz tarihli BM Güvenlik Konseyi açıklamasını kuvvetle desteklediğimizi ifade eden bir Ulusal Açıklama yapmıştır.”

Kaynak: Cyprus News Agency (CNA)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.