kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3669
EURO
34,9579
STERLIN
40,9424
BITCOIN
$70.348
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
14°C
LONDRA
14°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
13°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

İngiliz ordusu, kadın personelini istismardan koruyamıyor

İngiliz ordusu, kadın personelini istismardan koruyamıyor
25.07.2021
0
A+
A-

İngiltere’de yapılan bir araştırma, ordudan emekli ya da askeriyede bir dönem görev almış kadınların yaklaşık üçte birinin kariyerleri boyunca ayrımcılığa, suistimale ya da zorbalığa maruz kaldığını ortaya koydu.

Parlamentonun savunma komisyonu, kolluk kuvvetlerinin kadın askerlere karşı muamelesini mercek altına aldı. Komisyonun hazırladığı raporda, ordunun kadınlara yönelik suistimali engelleyemediği, özellikle cinsel saldırılara maruz kalanların yargıda haklarını arayamadığı yazıldı.

Rapora göre emekli ya da ordudan ayrılmış kadınların yüzde 64’ü, şu an görevli olanların ise yüzde 58’i zorbalık, suistimal ya da ayrımcılıkla karşılaştıklarını söyledi. Kadınlar ayrıca ordunun bu tür saldırıları önlemek için yeterince çabalamadığı görüşünde.

Kadınların sıraladığı suçlar arasında ordu bünyesinde toplu tecavüzden, cinsel talepleri reddedenlerin uğradığı zorbalıklar yer aldı. İfadeleri dinlenen kadınlardan bazıları, meslektaşlarının tanık olduğu olayları korkudan dolayı rapor edemediğini de ifade etti.

“Cinsel saldırı davaları askeri mahkemede görülmemeli”

‘Orduda kadın’ alt komisyonunun başkanı Sarah Atherton, söz konusu araştırmayla ilgili açıklamasında şikayet sisteminin yetersiz olduğunu ve kadın askerlerin çoğunun hak aramada savunmasız kaldığını söyledi. Üst düzey yetkililerin kendi itibarlarını korumak için yapılan şikayetleri hasıraltı ettiğini de vurgulayan Atherton, “Bu tür cinsel saldırı davalarının askeri mahkemelerde görülmemesi gerektiği gayet açık” diye konuştu.

Komisyon başkanı ayrıca cinsel suçlarla ilgili askeri mahkemelerde hüküm giyenlerin sayısının sivil mahkemelerdeki orandan 4 ila 6 kat daha az olduğuna da dikkati çekti.

Komisyon raporunda, ilgili makamlara tecavüz ve cinsel saldırıyla ilgili dava dosyalarının askeri mahkemelerden sivil yargıya devredilmesi tavsiye edildi. Raporda, ordu bünyesindeki zorbalık, ayrımcılık ve suistimal şikayetlerini inceleyecek, komuta zincirinden bağımsız yeni bir oluşumun oturtulması da önerildi.

Anne askerlerin oranı yüzde 10, baba askerlerin oranı yüzde 90

Komisyon, kadın askerlerin görevlerini icra ederken karşılaştıkları diğer zorlukları da değerlendirdi. Ordudaki kadınların üçte ikisi, mevcut askeri üniformanın kadın bedenine uymadığından rahat edemediklerini aktardı.

Kadın askerler arasında en çok zorlanan kesiminin ‘anneler’ olduğuna vurgu yapıldı. Anne olan askerlerin çoğunun kariyer ile özel hayat arasında dengeyi bulamamasından görevi bırakmak zorunda kaldığı tespit edildi. Orta kademeki erkek askerlerin yüzde 90’ı çocuk sahibi iken kadınlarda bu oranın sadece yüzde 10 olduğu kayda geçti.

Savunma Bakanlığı ilk kez ordu mensuplarının bu tür araştırmalara katılmalarını yasaklayan kuralı kaldırdı. Araştırmaya 4 bin 200 civarında kadın asker katıldı. İngiliz ordusunda yaklaşık 20 bin civarında kadın asker görev yapıyor, bu sayı toplam personelin yüzde 12’sine tekabül ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.