İngiltere’de 2006 yılından bu yana kadın çalışanların yönetim kurullarında yer alma oranı %39 oranında yükseldi. Finans şirketlerindeki yönetim kurullarında her iki erkeğe karşılık için bir kadın yönetici bulunuyor.
Erkek egemen yapısıyla bilinen Londra finansında kadın çalışanların cinsiyet eşitliği mücadelesi beş yılın ardından meyvelerini vermeye başladı. Finans şehrindeki yönetim kurullarında çalışan kadınların oranı üçte bire ulaştı.
Financial News’in haberine göre İngiltere Hazine Bakanlığı’nın 2006 yılındaki kadınların finans sektöründeki konumunun artırılmasına yönelik düzenlemesinden 5 yıl sonra 200 İngiliz finans firmasının yönetim kurulunda kadın çalışanların sayısı %39 oranında arttı. Geçtiğimiz yıla göreyse %32’lik bir artış gözlemlendi.
Düşünce kuruluşu New Financial tarafından 19 Temmuz’da yayınlanan araştırma, Finans firmalarının yönetim kurullarındaki icra komitelerinde kadın temsiliyetlerinin %14’ten %22’ye yükseldiğini gösterdi. Düzenlemeye imza veren firmalarda bu oran %26’ya yükselirken ve yönetim kurulu üyeleri içinse kadın temsili oranı %35’e çıktı.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre düzenleme kapsamında İngiltere Merkez Bankası ve Finansal Yürütme Otoritesi de dahil olmak üzere Londra’nın en önemli piyasa düzenleyicileri, çeşitlilik ve kapsayıcılık konularında yetersiz kalan şirketler için sıkı önlemler alınması da dahil geniş çaplı düzenlemeler yapılacağını açıklamıştı.
Rakamlar, içlerinde Credit Suisse, Deloitte ve Pwc gibi finans şirketlerinin ve hatta düzenleyici kurumların kendisinin de dahil olduğu 44 finans kuruluşunun 2020 yılında kıdemli kadın yöneticilerin istihdamında yıllık hedeflere ulaşılamadığını gösteriyor.
Raporda mevcut iyileşme oranına dayanarak, kurullarda cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının süreceğinin en az 2029’a kadar süreceği ve 2033’e kadar icra komitelerinde cinsiyet eşitliğinin gerçekleşmeyeceği belirtiliyor.
New Financial’ın Ortağı ve Raporun Ortak Yazarı Yasmin Chinwala raporla ilgili açıklamasında, “Kadınların temsili konusundaki gelişmelerin doğru yönde ilerlemesine karşın, daha gidilecek uzun bir yol var” dedi.
Chinwala, “Sektör önümüzdeki beş yıl içinde değişim hızını korursa, gelecekte daha büyük zorluklarla baş etmek zorunda kalacaktır” ifadelerine yer verdi.
İngiltere’de 400’den fazla firma kapsayıcılık düzenlemelerine imza attı. Düzenlemeler taahhütlere uymayan firmaların parasal yaptırımlar da dahil olmak üzere bir dizi yaptırımlara maruz kalmasını öngörüyor.