kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5681
EURO
34,7244
STERLIN
40,5162
BITCOIN
$63.492
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
14°C
LONDRA
14°C
Hafif yağmur
Cuma Hafif yağmur
10°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazar Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

İngiltere işkence suçlarının ortağı

İngiltere işkence suçlarının ortağı
09.07.2021
0
A+
A-

İngiltere’ye bağlı askeri birlik Yemen’de havaalanına kurduğu üste işkenceci Suudi güçleri eğitiyor. Söz konusu skandal, Londra’da araştırmacı gazetecilerin ve insan hakları örgütlerinin çalışmalarıyla ortaya çıktı.

Suudi Arabistan, Mart 2015’ten beri bombaladığı ve sonunda kukla bir hükümet kurduğu Yemen’de halka karşı savaş suçlarını işlerken yalnız değil. Riyad’a rekor silah satışlarına devam ettiği için tepki çeken Londra, Yemen’e gönderdiği gayri resmi silahlı kuvvetlerle de söz konusu savaş suçuna ortak durumda. İngiltere merkezli araştırmacı gazetecilik kuruluşu Declassified UK’in paylaştığı bilgilere göre, İngiltere’ye bağlı seçkin bir askeri birlik bu yılın başından itibaren Yemen’in Al Mahrah Valiliği’nin merkezi olan Al Ghaydah’daki havaalanında, tutuklu Yemenlilere işkence eden Suudi güçlerini eğitiyor. “Birleşik Krallık askerleri Yemen’de gizlice faaliyet gösteriyor” başlıklı habere göre, Yemenli yerel gazeteci Naser Hakem Abdullah, Declassified UK’e verdiği bilgilerde, havaalanına konuşlanan İngiliz birliklerinin gün içinde kentte sivil kıyafetlerle yerel arkeolojik alanlara turistik geziler yaptıklarını anlatarak “Onlar tam teşekküllü güç. Küçük olduklarını söyleyemeyiz” dedi.

HAVAALANINDA ÜS

Suudi güçlerinin Al Mahrah eyaletindeki birliklerine karşı oturma eylemlerine öncülük eden aşiret lideri Hameed Zaabnoot ise Al Ghaydah Havalimanı’nda çalışan personelin İngiliz askerleriyle karşılaşmalarını anlattı. Söz konusu askerlerin havaalanının belirli bölümlerinde bulunduğuna dair bilgiye eriştiklerini aktaran Zaabnoot, askerlerin havaalanına Suudi askeri uçaklarıyla geldiklerini ve bu şekilde normal vize kontrollerini atlattıklarını söyledi. Aşiret lideri, “İngiliz kuvvetlerinin 20 ila 30’u eğitmen, 10’u kalıcı. Suudi kuvvetleri de havaalanındaki sivil veya askeri personele karşı sıkı güvenlik önlemleri alıyor. Cep telefonları yasak ve İngiliz birliklerinin fotoğraflarının çekilmesi engelleniyor” diye konuştu. Haberde, İngiltere’nin Yemen Büyükelçisi Michael Aron’un geçen ay Yemen’in Al Mahrah TV kanalına verdiği röportajda, ülkenin doğusunda İngiltere askerlerinin görüldüğü iddialarını inkar etmediğine de değinildi. Aron’un konuya ilişkin yöneltilen soruya, “Terörle ve kaçakçılıkla mücadele çabalarını destekliyoruz. Uzun süredir pozisyonumuz budur. Meşru hükümetle iyi ve derin ilişkilerimiz var” yanıtı verdiği belirtildi.

İŞKENCE YAPILIYOR

Savaş suçlarına karşı çalışmalarıyla bilinen Cenevre merkezli SAM Haklar ve Özgürlükler Örgütü, Yemenlilerin bahsi geçen havaalanında İngiliz askerlerinin eğittiği Suudi güçleri tarafından işkence gördüğünü kaydetti. Declassified UK’e konuşan örgüt yöneticisi Tevfik Alhamidi, yerel kaynaklardan edindiği bilgileri aktararak, “Suudi kuvvetleri, bu yılın başından beri havaalanında konuşlanmış İngiliz birlikleri tarafından lojistik destek ve askeri eğitim alıyor, havalimanında bir hapishane işletiliyor. İşkence, zorla kaybetme ve Yemen’in sınırlarının ötesine zorla sınır dışı etme gibi savaş suçlarına varan çok sayıda ihlal var” diye konuştu.

BULGULARA ERİŞİLDİ

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de Al Ghaydah kentinde Suudi güçlerine karşı protestolara katılan yurttaşlara kentteki havaalanında kurulan gözaltı tesisinde işkence yapıldığına ilişkin bulgulara eriştiğini aktardı. İşkence mağdurlarının ifadelerine ulaştıklarını aktaran HRW sözcüsü Michael Page, yaşanan skandalı, “Suudi liderliğindeki koalisyonun Yemen’deki yasa dışı davranışları listesine eklenecek başka bir dehşet” şeklinde tanımladı.

***

Yemen’e insani yardım fonu azalırken silah satışları arttı

İngiltere’nin Yemen’i bombalayan Suudi Arabistan’a silah satışlarını durdurması için çalışmalar yürüten Silah Ticaretine Karşı Kampanya (CAAT) geçen hafta açıkladığı raporda silah satışı oranlarına yer verdi. Raporda, İngiltere hükümetinin geçen yıldan bu yana Suudi Arabistan, Mısır ve Libya’ya 20 milyar dolarlık silah satışı yaptığı ortaya konuldu. Rapora göre, insan hakları ihlalleriyle suçlanan 30 ülkeden 21’i İngiltere’den silah ve askeri donanım alırken, Uluslararası Ticaret Bakanlığı (DIT) tarafından kısıtlamalara tabi olan 73 ülkeden 58’i de Londra’dan askeri teçhizat satın alıyor. CAAT sözcüsü Andrew Smith, rapora ilişkin “Şu anda, İngiltere yapımı silahlar Yemen’de ve tüm dünyada yıkıcı bir rol oynuyor. Bugün bastırılan silah satışları, gelecek yıllarda vahşet ve suistimallerde kullanılabilir” açıklaması yaptı. İngiltere hükümeti, şubat ayında da Yemen’e yönelik 180 milyon sterlinlik insani yardım fonlarında yarı yarıya kısıtlamaya gitmişti. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Yemen’de muhtaç durumda bırakılan milyonlarca çocuk, kadın ve erkek için yardımı azaltmanın “ölüm cezası” anlamına geldiğini açıklamıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.