Toplumda çıplak yürüyüş yapabilmenin bir insan hakkı olduğuna inanan İngiliz bir adama Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi engel çıkardı.
İngiliz medyasının “çıplak gezgin” lakabı taktığı 55 yaşındaki Stephen Gough, son on senede arasında 30’u aşkın defa kırsal bölgelerde çıplak yürüyüş yaparken gözaltına alındı.
“Doğal insani bedenimden korkulmasına hiçbir neden yok” savunmasına rağmen İngiliz makamları Gough’un kamuya açık alanlara çıplak çıkmasını yasakladı, yasağı defalarca ihlal edince de hapis cezalarına çarptırdı.
Şimdiye kadar toplam sekiz sene hapislerde kalan eylemci, çıplaklığın ayıp olduğu algısını protesto etmek için elbise giymediğini söylüyor.
SADECE 7 GÜN SERBEST KALDI
Gough, 2006-2012 seneleri arasında yalnızca yedi gün serbest kalabildi.
Bir dönem İngiliz ordusunda bahriye askeri olan Gough, en son tahliye edildiği sırada sadece çizme ve çorap giydiği gerekçesiyle 7 Ekim’de iki buçuk sene hapis cezasına çarptırılmıştı.
Gough, 2003’te İngiltere’nin en güney noktası olan Land’s End’den İskoçya’nın en kuzeyindeki John O’Groats’a çıplaklık hakları bilincini arttırmak için yürüyüş gerçekleştirmiş, BBC belgeseline konu olmuştu.
AİHM’DEN DE RET
İngiliz makamları çıplaklık konusundaki görüşüne katılmayınca Gough davasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’na götürdü, fakat beklediği yanıtı alamadı.
Çıplaklıkta ısrarcı olmasının Gough’un “oldukça basit bir suç nedeniyle hapiste ciddi bir süre geçirdiğini” söyleyen AİHM, meselenin “çok sıkıntılı” olduğunu söyledi.
Mahkeme, Gough’un davranışlarıyla kamu ahlakını ihlal ettiğini, İngiltere’nin Gough’u cezalandırmasıyla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 8. ve 10. maddelerini ihlal etmediğini karara bağladı.
Sözleşmenin 8. madde özel hayata ve aile hayatına saygı gösterilmesi hakkını korurken, 10. madde ifade özgürlüğü hakkını sağlıyor.