kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4527
EURO
34,7949
STERLIN
40,7146
BITCOIN
$63.256
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
18°C
LONDRA
18°C
Hafif yağmur
Çarşamba Hafif yağmur
14°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C
Cumartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C

İngiltere’de İslam alimlerinden ‘aşı orucu bozmaz’ tavsiyesi

İngiltere’de İslam alimlerinden ‘aşı orucu bozmaz’ tavsiyesi
09.04.2021
0
A+
A-

İngiltere’de İslam alimleri ve Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) yetkilileri, ülkedeki Müslümanlara orucun Covid aşısı yaptırmalarına engel olmaması çağrısında bulundu. Türkiye’de de diyanet aşı olmanın orucu bozmayacağı fetvası verirken, bu görüşe karşı çıkanlar da var.

İslam’a göre gündoğumu ve günbatımı arasında tutulan oruçta “vücuda herhangi bir şeyin girmemesi” gerek.

Ancak Leeds kentindeki imam Qari Asım, aşının kan akışı yoluyla değil, kas üzerinden vücuda girmesi ve besleyici olmaması nedeniyle orucu bozmayacağını söyledi.

Aynı zamanda Ulusal Camiler ve İmamlar Danışma Kurulu Başkanı olan Asım BBC’ye yaptığı açıklamada, “İslam alimlerinin çoğunluğu, Ramazan’da aşı olmanın orucu bozmayacağı görüşünde” dedi.

Asım Müslüman toplumuna mesajını ise “Aşı sırasınız geldiyse ve davetinizi aldıysanız kendinize şu soruyu sormalısınız; etkili olduğu kanıtlanmış aşıyı olacak mısınız, yoksa sizi hasta edebilecek ve Ramazan’ın tümünü kaçırmanızı ve bir olasılıkla hastaneye yatmanızı gerektirebilecek Covid’e yakalanma riskini mi göze alacaksınız?” sözleriyle verdi.

İngiltere’de bazı kentlerde, Müslümanların iftardan sonra aşı olabilmeleri için çalışma saatleri uzatıldı.

Ancak Londra’da görev yapan aile doktoru Farzana Hüseyin bunun gerekli olmadığını söyledi ve “Birçok Müslüman’ın Ramazan’da Covid aşısı konusundaki kaygılarını biliyoruz. Birçok insan bir enjeksiyonun orucu bozacağına inanıyor ama bozmuyor, çünkü beslenme değil” dedi.

Hüseyin ayrıca “Kuran yaşamınızı kurtarmanın en önemli şey olduğunu söylüyor. ‘Bir insanın hayatını kurtarmak tüm insanın hayatını kurtarmaktır’ diyor. Aşı olmak dinini yaşayan Müslümanlar için bir sorumluluktur ” dedi.

İngiltere’deki kurallar, sosyal mesafe kurallarıyla teravi namazı gibi toplu ibadetlere izin veriyor. Ancak farklı hanelerin kapalı alanlarda birlikte iftar yapmaları yasak.

İngiltere İslami Tıp Derneği, teravih namazının “kısa tutulması, havalandırmanın artırılması ve imamların cemaati korumak için düzgün bir şekilde yerleştirilmiş çift maske takmaları” tavsiyelerinde bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.