kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,6004
EURO
34,8095
STERLIN
40,6526
BITCOIN
$64.945
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

İngiltere’de aşılama programı: Günlük yeni Covid-19 vakaları aynı kalsa da ölümler azalıyor

İngiltere’de aşılama programı: Günlük yeni Covid-19 vakaları aynı kalsa da ölümler azalıyor
08.04.2021
0
A+
A-

İngiltere’de koronavirüs salgınının seyrini takip eden bilim insanları, ülkedeki aşılama programı ilerledikçe vaka sayıları ile Covid-19’a bağlı ölümler arasındaki paralelliğin azaldığına işaret ediyor.

Bir çalışmaya göre Covid-19 vakaları Şubat ayından bu yana üçte iki oranında azaldı ve daha sonra yatay bir seyir izlemeye başladı.

Vaka sayısının belli bir seviyede kalmaya devam etmesinin büyük olasılıkla insanların daha fazla temas etmesinden kaynaklandığı belirtiliyor. Ancak ölümler benzer bir seyir izlemedi.

Ocak ayından önce yani aşı programının başlamasından önce durum daha farklıydı.

Hükümetin isteğiyle Imperial College London tarafından yapılan araştırmada, İngiltere nüfusunu temsil eden 140 bin kişilik örneklemden sürüntü örnekleri alındı.

11-30 Mart arası koronavirüs testi yapılan bu grupta 227 kişide virüs tespit edildi. Yani grubun yüzde 0,2’sinde, bir başka deyişle her 500 kişiden birisinde virüse rastlandı.

Ancak 65 yaşın üzerindekilerde enfeksiyon oranı bunun yarısı düzeyinde çıktı ve bu yaş gurubunda her 1000 kişide bir vaka görüldü.

4 Şubat – 23 Şubat arası yapılan aynı çalışmada İngiltere’de her 200 kişiden birinde koronavirüs olduğu tahmin edilmişti.

Bu, vakalarda Ocak ayına kıyasla üçte iki oranında bir azalma olduğu anlamına geliyordu ve düşüş neredeyse tamamen kısıtlama önlemlerinden kaynaklanıyordu.

Ancak artık bilim insanları, vaka sayılarında aşı kaynaklı azalmayı tespit edebiliyor.

En çok bulaş çocuklar arasında

Imperial College London’da çalışmayı gerçekleştiren ekipten Prof. Stephen Riley, vaka sayılarında Şubat ve Mart’ta görülen büyük düşüşün ardından, Mart sonuna kadar olan kabaca üç haftalık dönemde vaka sayılarının yatay bir seyir izlediğini belirtti.

Uzmanlar Mart sonuna kadar olan bu dönemde virüs bulaştırma katsayısının 1 olduğunu tahmin ediyor. Yani salgın yatay bir seyir izliyor ama gerilemiyor.

Çalışmada “8 Mart 2021’de kısıtlama önlemlerinde atılan ilk büyük normalleşme adımı olan okulların açılmasıyla, yeni vakaların görülme hızındaki azalma önemli oranda yavaşladı” deniliyor.

Enfekiyonların en çok ilkokul ve ortaokulun ilk yıllarında okuyan çocuklarda (5-12 yaş arası), en az da 65 yaşın üzerinde görüldüğü ve bunun da “aşılama programının etkileriyle tutarlı olduğu” belirtildi.

Prof. Riley vaka sayısındaki yatay seyrin artan sosyal temas, kısmen de okulların açılmasından kaynaklandığını söyledi.

Okulların açılmasıyla vakaların artmamasının “sevinç verici” olduğunu belirten Riley, normalleşme adımları atıldıkça bilim insanları ve hükümetin “durumu yakından izlemesi gerektiğini” vurguladı.

İngiltere’de şu ana dek 5,6 milyon kişi iki doz aşı olurken, 31,7 milyon kişiyye ilk doz aşı yapıldı.

İngilltere’de Çarşamba günü Covid-19’dan 45 işi hayatını kaybederken, 2763 vaka kayıtlara geçti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.