kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3295
EURO
35,0781
STERLIN
40,8115
BITCOIN
$70.868
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Çin, Sincan’da izlediği politikaları eleştiren İngiltere’den beşi milletvekili dokuz kişinin ülkeye girişini yasakladı

Çin, Sincan’da izlediği politikaları eleştiren İngiltere’den beşi milletvekili dokuz kişinin ülkeye girişini yasakladı
26.03.2021
0
A+
A-

Çin, beşi milletvekili dokuz İngiltere vatandaşına, “yalan haberler yaymak ve dezenformasyon yapmak” suçlamalarıyla yaptırım uygulama kararı aldı. Bu kişiler Çin’i Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde izlediği baskıcı politikalar nedeniyle sert şekilde eleştirmişlerdi.

Çin’in kararı, hafta başında Uygur azınlığın insan haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle İngiltere hükümeti tarafından alınan yaptırım kararlarına misilleme niteliğinde.

Hafta başında İngiltere ve AB ile birlikte ABD ve Kanada da, Uygur azınlığın haklarının ihlal edildiğini söyleyerek Çin’le ilgili önlemler açıklamışlardı.

Çin, Müslüman Uygur Türklerinden ülkenin kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde kamplarda tutuyor ve bu kamplarda işkence, zorla çalıştırma ve cinsel taciz olayları yaşandığına dair iddialar dile getiriliyor.

Pekin yönetimi ise iddiaları reddediyor ve bu kampların “terörle mücadele amaçlı yeniden eğitim tesisleri” olduğunu ileri sürüyor.

Yaptırım listesinde kimler var, yaptırımlar neler?

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Çin’in yaptırım kararı aldığı kişilerin “dev insan hakları ihlallerine ışık tuttuklarını” söyleyerek Pekin yönetimine tepki gösterdi.

Johnson Twitter mesajında “İhlallere karşı çıkmak temel bir haktır” diyerek, Çin’in yaptırım uygulama kararı aldığı kişilerin kuvvetle yanında olduğunu söyledi.

Çin tarafından yaptırım listesine alınanlar arasında, İngiltere Parlamentosu’nun Çin Karma Komisyonu üyesi ve iktidardaki Muhafazakar Parti’nin de eski liderlerinden milletvekili Iain Duncan Smith, yine milletvekilleri Nusrat Ghani ve Tim Loughton ile Lordlar Kamarası üyeleri Barones Kennedy ve Lord Alton da var.

Listedeki diğer isimler ise Çin Araştırma Grubu’ndan Muhafazakar Parti’nin milletvekilleri Tom Tugendhat ve Neil O’Brien, Uygurlara karşı işlenen suçları soruşturan özel panelin başkanı hukukçu Geoffrey Nice ve Uygurlarla ilgili araştırmalar yapan Newcastle Üniversitesi öğretim üyesi Jo Smith Finley.

Pekin yönetimi bu kişilerin Çin, Hong Kong ve Macau topraklarına girmesini yasakladı. Bu kişilerin eğer varsa Çin’deki mal varlıklarına el konulacak. Çin kurumlarının ve vatandaşlarının bu kişilerle ilişki kurması yasaklandı.

İngiltere ve Çin’den karşılıklı tepkiler

Yaptırım listesindeki İngiltere Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Tom Tugendhat BBC’ye yaptığı açıklamada, “Bunu Britanya demokrasisine doğrudan bir saldırı ve Britanya halkının onlar adına konuşmak üzere seçmiş olduğu beni susturma girişimi olarak görüyorum” dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ise “Eğer Pekin, Sincan’daki insan hakları ihlalleri iddialarını ikna edici bir şekilde yalanlamak istiyorsa Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri’nin denetlemeler yaparak gerçeği tespit etmesine izin vermelidir” diye konuştu.

Buna karşılık Çin de İngiltere’yi yaptırımlarla uluslararası hukuku ihlal etmekle suçluyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, İngiltere’nin yaptırımlarının “uluslararası hukukun ve uluslararası ilişkilerin yürütülmesindeki temel kuralların açık ihlali olduğunu, Çin’in içişlerine büyük bir müdahale anlamına geldiğini ve ikili ilişkilere büyük zarar verdiğini” söyledi.

 

Kaynack: BBC Türkçe

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.