Birleşik Krallık’ın 31 Ocak 2020 tarihi itibariyle Avrupa Birliği’nden resmen ayrılmasıyla birlikte, Birleşik Krallık ‘Entrepreneur Visa (Tier 1)’ yani Ankara Anlaşmasını sona erdirerek, Yenilikçi Vizesi (Innovator Visa) ve Start-up Vizesi (Start-up Visa) türlerini getirdi.
Birleşik Krallık’ta iş kurmak isteyen kişilerin başvurması gereken vize tipi bu iki yeni vize türünden biri olacaktır. Öncelikle, Start-up Vizesi Birleşik Krallık’ta işletme kurmak isteyen kişiler için uygun bir vize türüdür. Bir başka deyişle, Birleşik Krallık’ta var olan bir start-up’ta çalışmak bu vize tipinin yükümlendirdiği zorunlulukları karşılamaz.
Bu tip vizeye başvurabilmek için Birleşik Krallık’ta işletme kurmayı amaçlıyor olmanız, Avrupa Ekonomik Alanı (EEA) ve İsviçre hariç bir ülkeden başvuruyor olmanız ve bazı diğer yeterlilikleri karşılıyor olmanız gerekmektedir.
Başvurmadan önce, kurmak istediğiniz işletme fikrinin/planının onaylanmış bir kurul tarafından incelenmesi ve değerlendirilmesi gerekmektedir. Tasdik edecek kurul ya Birleşik Krallık’taki bir yüksek öğretim kurumu ya da Birleşik Krallık girişimcilerini destekleyen bir geçmişi olan bir işletme kurumu olmalıdır.
START-UP VIZESI ILE BIRLEŞIK KRALLIK’A GITMEK İÇIN ARANAN KOŞULLAR
Bu vize türüyle İngiltere’ye gitmek için gereken bazı temel koşullar aşağıdaki gibidir:
Ayrıca başvurmadan önce 90 (müteakip) gün boyunca, banka hesabınızda en az 945 pound bulundurmanız gerekmektedir. Bunun amacı, İngiltere’ye seyahat ettiğiniz zaman, kendi geçiminizi başka yardımlar olmadan (örneğin kamu fonu) sağlayabileceğinizi, yeterli birikimlere sahip olduğunuzu gösterebilmektir.
START-UP VIZESINI ALMAK NE KADAR SÜRER / ZAMAN ALIR?
En erken başvuru tarihi, Birleşik Krallık’a gitmek isteyen kişinin, seyahat tarihinden 3 ay öncedir. Örneklendirecek olursak, 15 Haziran tarihinde seyahat etmeyi planlayan kişi 16 Mart’ta başvuru yapmalıdır.
Vizenize ilişkin karar sonucu genellikle 3 hafta içerisinde gelmektedir. Başvurunun yapıldığı ülkeye göre bu süre farklılık gösterebilmektedir.
VIZE ÜCRETLERI
Başvurunun yapıldığı ülkeye göre vize ücreti miktarı da değişmektedir.
Türk vatandaşı olan kişiler için, Birleşik Krallık dışından başvuru yapıyor ise ücret 308 pound fakat Birleşik Krallık içinden başvuru yapıyor ise = 438 pound’dır. Start-up vizesi başvurusuna dahil olarak, sağlık hizmeti ek bedeli ödemeniz gerekecektir. Bu ek bedelin hesaplanması, başvurunun içeriğine göre değişecektir. Başvuru yapmadan önce bu bedeli hesaplamakta fayda vardır.
START-UP VIZESI ILE BIRLEŞIK KRALLIK’TA NE KADAR SÜRE KALABILIRSINIZ?
Start-up vizesi ile Birleşik Krallık’ta 2 yıl boyunca kalabilirsiniz. Bu vize tipinde, vize süresini uzatmak için başvuru yapamazsınız. Eğer kurum tarafından verilen onayınız/tasdik geri çekilirse, vizeniz olduğundan daha kısa sürede kesilebilir. Bu demektir ki oturumunuz ve yaptığınız iş vizenin standart süresinden daha kısa süreye indirilebilir (vizeniz sona erdirilebilir).
Daha uzun kalmayı dilerseniz, var olan start-up vizenizin süresi bitmeden yeniden tasdik/onay başvurusu yapmanız gerekmektedir. Yeni tasdik/onay alsanız dahi, Birleşik Krallık’ta yalnızca toplamda 2 yıl süre ile kalabilirsiniz.
START-UP VIZESI İLE NE YAPABILIRSINIZ?
START-UP VIZESI İLE NE YAPAMAZSINIZ?
Başvurucuya bağımlı olan aile bireyleri, bu vize tipi ile Birleşik Krallık’a başvurucu ile birlikte gelebilirler. ‘Bağımlı kişiler’, başvurucunun eşi ve 18 yaşının altındaki çocuklarını kapsamaktadır.
Başvurucunun kendisini geçindirmek için gereken olan 945 pound birikimine ek olarak, her bağımlı kişi için 630 pound birikim bulundurmalıdır. Aynı şekilde, bu birikimlerin de başvurudan önceki 90 (müteakip) gün boyunca banka hesabında durması gerekmektedir.
İngiltere dışından yapılan başvurular internet üzerinden gerçekleştirilmektedir. Vize başvuru merkezinden alınacak randevu akabinde de başvurucunun parmak izleri ve fotoğrafı alınacaktır.
Yeni tasdik/onay alsanız dahi, Birleşik Krallık’ta yalnızca toplamda 2 yıl süre ile kalabilirsiniz yazmışsınız. Durum böyle ise neden 2 yıllık vize süreniz bitmeden tekrardan tasdik başvurusu yapıyoruz, mantıksız değil mi?
Yeni tasdik/onay alsaniz dahi, den kasti ilave bir iki yillik surec icin vizeniz uzatilir gibi anladim. Fakat her halukarda indefinite sonuclanabilecek bir surec ongorulmuyor. Zor ama belki bu uzatmayi 5 defa yaparak belki 10 yillik kalmanin sonucu suresiz oturuma muracaat edilebilir.
Öyleyse Ankara antlaşması bitse de start up vasıtasıyla yine İngiltere’ye gidebiliyoruz? Aracı firmalar antlaşmanın bittiğini söylüyorlar. + Burada başka işlerde çalışma şansımız olduğu da yazılmış. Ankara antlaşmasında bu yoktu. Bu vize tipi ile yerleşen biri varsa bilgi verirse sevinirim.
İngiltere hayali olan biriyim gitmek için çok urgasdim bir türlü olmadi . Bir hayalin yok olmasından daha kötü bişey olamaz