kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,6078
EURO
34,8089
STERLIN
40,6522
BITCOIN
$63.565
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
14°C
LONDRA
14°C
Hafif yağmur
Cuma Hafif yağmur
10°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazar Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

Chelsea kulübünün sahibi Roman Abramoviç rakip oyunculara yatırım yaptı

Chelsea kulübünün sahibi Roman Abramoviç rakip oyunculara yatırım yaptı
22.09.2020
0
A+
A-

FinCEN belgeleri adlı kamuoyuna sızdırılan gizli belgeler, Chelsea futbol kulübünün sahibi milyarder Roman Abramoviç’in rakip futbolculara gizli yatırımlar yaptığını ortaya koydu.

FinCEN belgeleri adlı kamuoyuna sızdırılan gizli belgeler, Chelsea futbol kulübünün sahibi milyarder Roman Abramoviç’in rakip futbolculara gizli yatırımlar yaptığını ortaya koydu.

Bu futbolcular arasında, 2014’teki Şampiyonlar Ligi maçında Chelsea’ye karşı mücadele eden Perulu Andre Carrillo da bulunuyor.

Abramoviç’in rakip futbolculara ait yatırımlarını İngiltere’ye ait Virgin Adaları’ndaki bir şirket aracılığıyla gerçekleştirdiği bildiriliyor.

Abramoviç’in sözcüsü herhangi bir kural ya da kanun ihlalinin olmadığı açıklamasında bulurken, bu durumun çıkar çatışması yarattığını düşünenler de var.

İngiltere Futbol Federasyonu eski başkanı David Triesman BBC’ye yaptığı açıklamada, bir futbol kulübünün sahibinin başka takımlardaki oyuncularda haklarının bulunmasının “uygun olmadığını” söyledi. Triesman, “Üçüncü şahıs mülkiyeti tam da bu nedenle yasaklandı” dedi.

FinCEN belgeleri, Rusya ve İsrail vatandaşı milyarder Roman Abramoviç’in Virgin Adaları’ndaki Leiston Holdings isimli offshore şirketinin sahibi olduğunu ve bu şirket üzerinden üçüncü şahıs mülkiyeti edindiğini ortaya koydu.

Tartışmalı uygulama, bir futbolcunun bonservisi başta olmak üzere tüm pazarlama ve satış haklarının, kulübünün dışında bir yatırım fonu veya üçüncü bir şahısça alınıp satılmasına olanak sağlıyordu.

Uygulama, İngiltere 1. Ligi’nde 2008 yılında, uluslararası arenada ise 2015 yılında yasaklanmıştı.

Çıkar çatışması meydana geldi mi?

2011 yılında Leiston Holdings, Andre Carrillo’nun Alianza Lima’dan transferi için Sporting Lizbon’a 1 milyon euro borç vererek futbolcunun ekonomik haklarının yüzde 50’sini satın aldı.

Anlaşmaya göre, Carillo’ya 6 milyon eurodan fazla transfer ücreti teklif edilirse ve Sporting Lisbon bu teklifi kabul etmezse, kulübün Leiston Holdings’e teklifin yüzde 45’ini ödemesi gerekiyordu.

Sporting Lisbon ayrıca Carrillo’nun kulüp için oynadığı sezon başına Leiston Holdings’e 127 bin eurodan fazla bir para ödemeyi kabul ediyordu.

Portekizli kulübün 2014-2015 yılında Leiston Holdings’e 2,6 milyon euro borçlu olduğu anlaşılıyor.

Leiston Holdings’in, Sporting Lisbon için 2012-2013 yıllarında oynayan Gael Etock ve 2012-2016 yıllarında oynayan Valentim Viola’da da hak sahibi olduğu anlaşılıyor.

Eski İngiliz milli futbolcu John Barnes BBC Panorama’ya yaptığı açıklamada, üçüncü şahıs mülkiyeti sahada oynanan futbolu etkilemese de, futbolcuların oynadıkları kulübe bağlılıklarının önemli olduğunu söylüyor:

“Ahlaki açıdan bakacak olursanız, bir kulübe imza attığınızda, sizin varlığınız ve sadakatiniz yüzde 100 bu kulübe ait olmalı.”

Abramoviç’in sözcüsü ise “Banka işlemlerinin gizli olması bunun yasa dışı olduğu ya da kural veya düzenlemeleri ihlal ettiği anlamına gelmez” dedi.

Sözcü, bu banka işlemlerinin FIFA’nın kuralları değiştirmeden önce yapıldığını belirtti.

Abramoviç, Chelsea’yi elinde bulunduran şirketleri 2003 yılında satın aldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.