kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
34,5342
EURO
36,1757
STERLIN
43,5528
BITCOIN
$97.778
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
9°C
LONDRA
9°C
Orta şiddetli yağmur
Salı Açık
7°C
Çarşamba Parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
6°C
Perşembe Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C
Cuma parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C

Kıbrıslı Türk öğrencilerin Brexit sonrası eğitim sancısı

Kıbrıslı Türk öğrencilerin Brexit sonrası eğitim sancısı
08.07.2020
0
A+
A-

İngiltere’nin Avrupa Birliğinden ayrılmış olmasından dolayı Ağustos 2021 tarihinden itibaren eğitiminde yeni başlayacak olan Kıbrıslı öğrencilere, üniversite ücretlerinde uygulanacak indirimler kaldırılıyor ve student finance adı altında verilen eğitim kredisi de durduruluyor.

Avrupa Birliği vatandaşı olan Kıbrıslı Türk öğrenciler, Brexit sonrasında yerel öğrenci statüsünü kaybedecek ve yükseköğrenim için uluslararası ücret ödemesi gerekecek.

İngiltere hükümeti tarafından alınan bu kararlar kapsamında, İngiltere’de okumak isteyen Kıbrıslı Türk öğrencileri oldukça etkileyecek.

Öğrencilerin büyük bir kısmının İngiltere’de eğitim alamayacağı iddia ediliyor.

Ancak, bu değişiklikler bu yıl Eylül ayında başlayacak olanları kapsamamaktadır. 2020 Eylül’de başlayacak olan öğrenciler eskiden olduğu gibi 3 veya 4 yıllık eğitimleri süresince hem indirimli AB fiyatlarından hem de student finance adı altında verilen eğitim kredisinden faydalanabileceği belirtildi.

Bu nedenle bu yıl üniversite kayıtlarını dondurarak gelecek yıl başlamak isteyen öğrencilerin bu durumu değerlendirerek karar vermesi gerekmekte olduğu açıklandı.

Londra Gazete olarak Kıbrıslı Türk öğrencilerinin durumunu ve İngiltere hükümetinin bu kararını değerlendirmek için konuyla ilişkin yetkililer ve öğrencilerle konuştuk.

Londra Gazete’ye yapılan açıklamalarda, İngiltere’nin Brexit sonrası Kıbrıslı öğrencileri de etkileyen kararların tekrar revize edilmesi isteniyor, aksi takdirde özellikle Kıbrıslı Türk öğrenciler maddi zorluklardan dolayı 2021’den sonra İngiltere’deki eğitim alamayacağı vurgulandı.

Metin Harper – KKTC İngiltere Eğitim Kültür Ataşesi

İçinde bulunduğumuz böylesi süreçte, Brexit engelli ile birlikte iki tane daha engel görülmektedir. Bu iki unsurlardan biri; tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını diğer ise dövizin hızlıca yükselmeye devam etmesi. Koronavirüsten dolayı aileler çocuklarının eğitimine ne kadar çok değer verse de bu durumu tekrar değerlendirmek zorunda. Bu virüs aileler için bir çekince söz konusudur. Normal şartlara dönmediğimiz sürece, Brexit kadar bu unsur da çok büyük bir engel olacaktır.

Diğer unsur ise dövizin tekrar yükselmesidir. Öğrencilerin okul harçlarının dışında ek harcamaları da var, dövizdeki tırmanış aileleri olumsuz yönde etkiliyor. İngiltere’de okuyan Kıbrıslı Türk öğrenci sayısı yaklaşık 1000,  ama yaşanan bu süreçte şunun farkına vardık; Covid-19’dan dolayı öğrenciler aslında Kuzey Kıbrıs veya Türkiye’deki üniversitelere yönelmeye başladı. Eğer bu süreç Covid-19 ve dövizin yükselmesi ile devam ederse, Türkiye’deki üniversitelere de yatay geçiş şansını arama gibi bir netice söz konusu.

Ayrıca şöyle bir imkan var, yine Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Sayın Nazım Çavuşoğlu’nun başlatmış oldukları A-level’lar neticesinde Türkiye’deki okullara kayıtlara yapılabilme durumu şu anda yine kendilerinin çalışmaları neticesinde, özellikle yabancı Türkler burcu diye adlandırdığımız 30 tane burs alanı sağlanmıştır Türkiye üzerinden. Dolayısıyla buraya da başvurularının yoğunlaşacağını düşünüyoruz.

Dolayısıyla, döviz ve koronavirüsün en az Brexit kadar etkili olmasından dolayı sürecin daha çok Türkiye’ye yansıyacağı durumunu değerlendiriyoruz. Lakin, eğer Güney Kıbrıs’taki yetkililer bu konuyla ilgili her hangi bir girişimde bulunup olumlu bir netice elde ederse,  bizim de çocuklarımızın bundan faydanlaması en doğal haklarıdır.

Ahmet Ataner – Ataner Danışmanlık Merkezi Genel Koordinatörü

Ataner Danışmanlık olarak bugüne kadar öğrencilerimizin çoğunu İngiltere’deki saygın üniversitelere gönderiyoruz. Bu nedenle, Brexit sonrası öğrencilerimizin İngiltere’ye gidememesi ile ilgili ciddi bir risk ile karşı karşıyayız.

İngiltere hükümetinin Brexit’ten sonra 2021’den itibaren yeni öğrencilere Student Finance adı altında verilen kredilerin durdurulması kararına karşı KKTC hükümetinin ve Eğitim Bakanlığı ile YÖDAK yetkililerinin diplomatik girişimlerde bulunması çok iyi olur. İngiltere Kıbrıs’ın garantör ülkesidir. Ayrıca, İngiltere’nin Kıbrıs’ta üsleri vardır. Bunların yanında Kıbrıs bir Commonwealth ülkesidir ve İngiltere’nin Kıbrıs’la çok güçlü ilişkileri vardır. Yukarıda saydığım nedenlerle KKTC yetkililerinin Kıbrıslı öğrencilerin tümüne de Student Finance kapsamındaki kredilendirmenin devam edilmesi yönünde İngiltere’deki yetkililerle istişare ederek sonuç almaya yönelik yoğun diplomatik girişimlerde bulunulması gerektiği görüşündeyim.

Güney Kıbrıs bu diplomatik girişimleri başlatmış durumdadır. Güney Kıbrıs’taki Yönetimin Kıbrıslı Türkleri de kapsayacak bir girişimde bulunup bulunmadığını bilmiyoruz. Bu nedenle, KKTC yetkililerinin de daha fazla geç kalmadan Kıbrıslı Türkler için aynı diplomatik girişimlerde bulunması gerekmektedir. Başarılı bir Diplomatik süreç takip edilirse, Brexit olmasına rağmen İngiltere istediği ülkeyle istediği anlaşmayı yapabilir ve Kıbrıslı öğrencilere Student Finance çerçevesindeki kredilendirmeyi veya eğitim ücreti indirimini devam ettirebilir.

 

Hejan Bozkurt – Biyotıp Master Öğrencisi

Senelerce çalışıp İngiltere’nin en iyi okullarından birinde lisans yapma sansını elde ettim. İngiltere’de kolej eğitimi gören her öğrenci gibi, A-Level sistemine bağlı kalarak lise eğitimimi tamamlayıp, 4 A-Level ve yüksek onur diplomasi ile mezun oldum. Bu yıl üniversite eğitimimi master ile tamamladım. Arzum hayatımı kurduğum bu ülkede lisansüstü yapabilmek. Brexit’in Avrupa ülkesi öğrencilerini maddi yönden etkileyeceğini duyduğumda çok üzüldüm ve adil olmadığını düşündüm. İngiltere’de eğitim almaya hazırlanan veya eğitim almakta olan her öğrenci en az İngiltere vatandaşı bir öğrenci kadar emek ve çaba göstermektedir. Zaten İngiltere vatandaşı olmayan öğrenciler ne yazık ki öğrenci kredisinden yararlanamamaktadır. Çalışkan öğrencilerimizin hiç bir şekilde mağdur edilmesini istemem. Umarım Brexit sonrası alınan kararlar yeniden gözden geçirilir ve ben de – diğer herkes gibi – yakın geleceğe yönelik hayallerimi gerçekleştirebilirim.

Çisem Topril – Lise Öğrencisi

Maddi açıdan fazlasıyla etkiler çünkü̈ Avrupa Birliğinin burs ve imkanları gireceğim okulda bana bir çok yardım da bulunur fakat bursun kalkması okul seçimimi etkileyebilir. Kıbrıslı öğrenciler için adil bir karar olduğunu düşünmüyorum keza bize yardımcı olacak olan bir bursun kaldırılması ne derece adil bir davranış̧ olur bilemiyorum. İngiltere de okuyan öğrencilere ya da okuyacak olan öğrencilere maddi açıdan derstek olabilecekleri bir program hazırlamaları ve bu programın hayata geçirilmesi gibi bizleri refaha kavuşturacak girişimler bekliyorum.

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.