kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
34,5532
EURO
36,1898
STERLIN
43,4438
BITCOIN
$98.939
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
13°C
LONDRA
13°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Hafif yağmur
15°C
Pazar Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Salı kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Rolls-Royce kamyonla taşınan mini nükleer santraller üretmeyi planlıyor

Rolls-Royce kamyonla taşınan mini nükleer santraller üretmeyi planlıyor
24.01.2020
0
A+
A-
MINI NUKLEER SANTRAL

İngiliz lüks otomobil üreticisi Rolls-Royce, İngiltere’de 2029’a kadar elektrik üretimi için mini nükleer santraller üretip işletmeyi planladığını açıkladı.

Santraller şirketin fabrikasında üretilip kurulacağı yere kamyonlarla taşınacak.

Rolls-Royce, ana şirketi olduğu bir konsorsiyumla geliştireceği modüler nükleer santralleri (SMR) tasfiye edilen nükleer santrallerin yerlerine kurmayı planlanıyor.

Rolls Royce’un teknolojiden sorumlu başkanı Paul Stein, BBC’ye 2029’a kadar 10-15 nükleer santral üretebileceklerini söyledi.

10 dönümlük alanlarda kurulacak santrallerin kendisi 1,4 dönümlük bir yer kaplıyor. Bu, İngiltere’nin Somerset bölgesinde inşaatı süren Hinkley Point’in kaplayacağı alanın 16’da birine denk geliyor.

Boyutlarının çok küçük olması nedeniyle teorik olarak her kente nükleer santral kurulmasının mümkün olduğu belirtiliyor. Ancak şirket yetkilileri, eski santral alanlarını kullanmanın olası terör saldırılarına karşı daha güvenli olacağını söylüyor.

’12 küçük santral yerine bir santral yapmak daha ekonomik’

Modüler santrallerin maliyetleri azaltacağı ve elektrik fiyatını ucuzlatabileceği vurgulanıyor.

Çevreci gruplar arasında modüler reaktörler konusunda görüş ayrılıkları var. Bazı örgütler, “tehlikeli ve pahalı” dedikleri nükleer santrallerin tamamen devre dışı bırakılarak daha ucuz, yenilenebilir enerjiye odaklanılmasını istiyor.

Bazı gruplar ise İngiltere’nin 2050’ye kadar karbon salımını sıfırlama hedefine ulaşabilmesi için her türlü teknolojiye ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

Sıfır karbon yasasını geçiren ilk büyük ekonomi olan İngiltere 21. yüzyılın ortasına kadar karbon salımını sıfırlama taahhüdünde bulunmuştu. Bu çerçevede, ağaç dikimi ve karbon depolama gibi yöntemlerle atmosfere salınan sera gazlarının etkisinin dengelenmesi hedefleniyor.

Londra’daki UCL Üniversitesi’nden Paul Dorfman ise minik nükleer santrallerinin maliyet avantajlarının “abartıldığını” öne sürdü.

Dorfman, üretim hattındaki bir hatanın tüm santral filosunda soruna yol açabileceğini belirterek “12 adet 100 MW’lik santral yapmak yerine bir adet 1,2 GW’lik santral inşa etmek daha ekonomik” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.