İngiliz mahkemeler, Elazığlı Hamdi Ulukaya’nın sahibi olduğu ve ABD’nin en büyük yoğurt üreticilerinden birisi olan Chobani’nin İngiltere’de ‘Greek’ yoğurdu ibaresi ile satılmasına onay vermedi.
Atina’da bulunan Fage isimli Yunan şirketinin geçen yıl Chobani’ye karşı açtığı ve Ocak ayında kazandığı davayı Yüksek Mahkeme’ye taşımak isteyen Chobani’ye red geldi. Yunan firması, İngiliz mahkemenin, söz konusu davanın yeniden görüşülmesi yönündeki talebi kabul etmediğini belirterek, “Bu konuda yasal süreç bitmiştir.Yüksek Mahkeme’nin kararı nihai karardır” açıklamasında bulundu.
ABD’nin en büyük yogurt satıcısı olan Chobani, ürettiği yoğurtların üzerindeki ‘Greek yoghurt’ ibaresinin yoğurt türü olarak nitelendirilmesi ve bir marka olarak görülmemesi gerektiğini savunuyordu. Yüksek Mahkeme’nin kararını ‘hayal kırıklığı’ olarak değerlendiren Chobani firması, kararın ardından İngiltere’de yoğurt satışlarını durduracağını duyurdu. Firma açıklamasında “ Greek ibaresi yoğurdun üretim biçimi, tipi olarak görülmeli. Tıpkı Fransız usulü patates kızartması ve İngiliz mufinleri gibi, ürün aynı ancak markalar farklı olabilir” denildi.
Fage firması Ocak ayında kazandığı mahkemede, Chobani tarafından üretilen ve “Yunan yoğurdu (Greek yogurt)” şeklinde etiketlenerek satılan ürünün ‘yanıltıcı’ olduğunu ileri sürmüştü. Fage, açtığı davada Yunanistan’da üretilmeyen bir yoğurdun Yunan yoğurdu olarak satılamayacağını savunmuştu. Mahkeme kararında İngilizlerin büyük bir bölümünün, yoğurdun Yunanistan’da üretildiğini sandığı iddiasına yer vererek, ‘Chobani Yunan yoğurdu’ markalı ürünlerin tüketicilerde kafa karışıklığına neden olduğu görüşüne katılmıştı.
‘Total’ markalı yoğurtların üreticisi olan Fage firması, 1983 yılından bu yana İngiltere’ye ihracat yapıyor ve üretiminin yüzde 90’ını bu ülkeden sağlıyor.