kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3798
EURO
35,0589
STERLIN
41,0136
BITCOIN
$70.085
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Başbakan May Muhazafakar Parti liderliğini bıraktı, yeni lider ve başbakan nasıl seçilecek?

Başbakan May Muhazafakar Parti liderliğini bıraktı, yeni lider ve başbakan nasıl seçilecek?
09.06.2019
0
A+
A-

Başbakan Theresa May Muhafazakar Parti’nin liderliğini bıraktı. Yeni lider seçilene kadar başbakanlık görevini ise sürdürecek. İktidar partisinin yeni liderinin 22 Temmuz’da açıklanması bekleniyor. Adayların kampanyalarında öne çıkan konu ise Brexit süreciyle ilgili nasıl bir politika izleyecekleri.

Theresa May, 7 Haziran’da parti liderliğinden istifa edeceğini 2 hafta önce açıklamıştı. May, istifa konuşmasında İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması (Brexit) sorununu sonuçlandıramamış olmaktan derin bir üzüntü duyduğunu söylemişti.

Muhafazakar Parti’de 11 milletvekili, genel başkan dolayısıyla da başbakan adayı. Adaylık için resmi başvurular Pazartesi günü yapılacak. Lider adaylarının önce partili en az 8 milletvekilinin desteğini alması gerekiyor. Pazartesi günü genel başkanlık seçiminde yarışacak adaylar da netleşmiş olacak.

Andrea Leadsom, Jeremy Hunt, Boris Johnson

Muhafazakar Parti’nin lider adayları arasında Andrea Leadsom, Jeremy Hunt ve Boris Johnson da yer alıyor.

Partinin önce milletvekilleri sonra üyeleri oy kullanacak

Muhafazakar Parti’nin meclis grubunda 13, 18, 19 ve 20 Haziran’da yapılacak gizli oylamalarla aday sayısı 2’ye düşürülecek. 2 aday arasından hangisinin partinin yeni lideri olacağına üyeler karar verecek.

Partinin tüm üyeleri 22 Haziran’da oy kullanmaya başlayacak ve seçim 1 ay sürecek. Partinin yeni liderinin 22 Temmuz’da açıklanması bekleniyor.

Yeni liderin seçilmesiyle May başbakanlıktan istifa edecek. Muhafazakar Parti’nin yeni lideri hükümeti kurmakla görevlendirilecek.

Theresa May

Boris Johnson, her halükarda AB’den 31 Ekim’de ayrılmaktan yana

Adayların kampanyalarında öne çıkan konu, Brexit süreciyle ilgili ne tür politika izleyecekleri.

Halen favori olarak görülen eski İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, ülkesinin anlaşma olsun ya da olmasın 31 Ekim’de AB’den ayrılmasından yana olduğunu söylüyor.

Bazı adaylar ise İngiltere’nin AB’den anlaşma olmadan ayrılmasına karşı çıkıyor ve Brexit’in gerekirse yine ertelenebileceğini söylüyor.

İngiltere Brexit süreci gereği 29 Mart’ta AB’den çıkacaktı. Ancak İngiltere Parlamentosu May’in AB ile vardığı anlaşmayı 3 kez reddetmiş, Brexit önce 12 Nisan’a, sonra da 31 Ekim’e ertelenmişti.

Times gazetesi, AB ülkelerinin büyük kısmının Brexit’i üçüncü kez ertelemekten yana olduğunu yazdı. Gazeteye konuşan üst düzey AB yetkilisi, bu fikre sıcak bakılmasını “Hiç istemiyoruz ama bir erteleme daha vereceğiz. Kimse fişi çeken taraf olmak istemiyor” diyerek açıkladı.

Kaynak: BBC Türkçe

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.