kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3610
EURO
34,9649
STERLIN
40,9546
BITCOIN
$70.475
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
14°C
LONDRA
14°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
13°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

15 yaşında IŞİD’e katılan Şamima Begüm: Propaganda yüzü olmak tercihim değildi

15 yaşında IŞİD’e katılan Şamima Begüm: Propaganda yüzü olmak tercihim değildi
19.02.2019
0
A+
A-

15 yaşındayken Londra’dan ayrılıp Suriye’ye giden ve IŞİD’e katılan Şamima Begüm, İngiltere’ye dönmek istiyor.

BBC’ye konuşan Begüm, örgütün propaganda yüzüne dönüşmenin kendi tercihi olmadığını söyledi.

İngiltere’nin “kendisini affetmesini” isteyen Begüm, “bazı İngiliz değerlerini” de hala savunduğunu belirtti.

Begüm 2015 yılında, iki kız öğrenci ile birlikte Suriye’ye gitti.

Ailelerine, günü dışarıda geçireceklerini söyleyen Şamima Begüm, Amira Abase ve Kadiza Sultana, Gatwick Havalimanı’ndan Türkiye’ye uçmuş, buradan da sınırı geçerek Suriye’ye gitmişti.

Şamima Begüm, geçen hafta İngiliz Times gazetesi tarafından Suriye’deki bir mülteci kampında bulunmuş ve gazeteye konuşmuştu.

Suriye’de IŞİD’in son güçlü olduğu bölge olan Bağuz’dan ayrılarak, yeni doğan çocuğu ile kampa sığınan Begüm, kafa kesme videolarından, Manchester saldırısına kadar birçok konuda BBC muhabiri Quentin Sommerville’in sorularını yanıtladı.

‘OĞLUM IŞİD SAVAŞÇISI OLABİLİR’

Çelişkili açıklamalar yapan Begüm, bir haftalık oğlunun IŞİD savaşçısı olabileceğini savunurken, sonrasında “onun İngiliz olmasını” istediğini söyledi.

19 yaşındaki kadın, IŞİD’e katılarak, sonradan Müslüman olan bir Hollandalı ile evlenmişti.

Begüm ile birlikte IŞİD’e katılan Kadiza’nın bir bombalamada hayatını kaybettiği düşünülüyor. Amira’nın akibeti ise bilinmiyor.

İNGİLTERE’DE GERİ DÖNÜŞLERLE İLGİLİ TARTIŞMA YAŞANIYOR

Şamima Begüm’ün Times gazetesine verdiği röportaj sonrası İngiltere’de, bu durumdakilerin ülkeye olası geri dönüşleriyle ilgili bir tartışma yaşanıyor.

Uluslararası yasalara göre, İngiltere, başka bir ülke vatandaşı olmayan bir İngiliz’i ülkeye kabul etmek durumunda bulunuyor.

Ancak Suriye’de bir İngiliz diplomatik misyonu bulunmaması nedeniyle, Begüm’ün geri dönebilmek için ancak başka bir ülkedeki diplomatik misyona ulaşması gerekiyor.

İngiliz hükümeti, “hiçbir İngiliz askeri kuvvetinin bu durumdaki herhangi bir vatandaşı kurtarmak için kullanılmayacağını” açıklamış durumda.

Şamima Begüm ile aynı kampta 12 İngiliz vatandaşı kadın daha bulunuyor. Daha fazlasının da gelmesi bekleniyor.

İngiltere İçişleri Bakanı Sajid Javid, “terörist gruplara” katılan 100’den fazla çift vatandaşlığı bulunan kişinin, İngiliz vatandaşlığından çıkarıldığını açıkladı.

Begüm’ün ailesini temsil eden avukat ise 19 yaşındaki kızın “zarar gördüğünü” ve ruh sağlığı yardımı alması gerektiğini savunuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.