kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3350
EURO
35,1334
STERLIN
41,0673
BITCOIN
$70.857
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

İngiltere’de Churchill tartışması: Kahraman mı, zalim mi?

İngiltere’de Churchill tartışması: Kahraman mı, zalim mi?
16.02.2019
0
A+
A-

Winston Churchill, BBC’nin 2002’de yaptığı ankette “En büyük İngiliz” seçilmişti. Ancak şu anda İngiltere’de bazıları, 2. Dünya Savaşı döneminin başbakanı Winston Churchill’in mirasına bakışın değiştirilmesi gerektiğini söylüyor.

Churchill, beyaz ırkın daha üstün olduğu yönündeki inancını hiç gizlememişti ve Hintleri daha aşağı bir ırk olarak görüyordu. Ayrıca Kürtlere, Afganlara ve “medenileşmemiş kabilelere” karşı zehirli gaz kullanımını savunmuştu.

Destekçileri Churchill’in “göz yaşartıcı gazı” kast ettiğini söylüyor. İngiltere’nin moralini yüksek tutmasında ve Nazi Almanyası karşısında kazanılan zaferde büyük bir rol oynayan İkinci Dünya Savaşı’ndaki liderliğinin, bütün bunları tarihte bir dipnot haline getirdiğini vurguluyor. Bazılarıysa, Churchill’in bugünün standartlarıyla yargılanmaması gerektiğini ve kusurlarına rağmen Churchill’in “büyük bir adam” olduğunu söylüyor. Ancak Churchill’in mirasıyla ilgili tartışmalar devam ediyor.

Büyük açlık felaketi

Son eleştiri, ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin maliye sözcüsü John McDonnell’dan geldi. McDonnell, 1910’da İçişleri Bakanlığı yaparken Galler’deki grevci madencilerin gösterilerini ezmek için asker yollaması nedeniyle Churchill’i “kötü adam” olarak niteledi.

Geçen ay da İskoç Parlamantosu’nun bir üyesi de Churchill’in “soykırımcı” olduğunu, “beyazların üstünlüğüne” inandığını ve Bengal’de (Günümüzde Bangladeş ve Hindistan’ın bir kısmı) 1943’te 3 milyon kişinin ölmesine yol açan büyük açlıkta şahsen sorumluluğu bulunduğunu söyledi.1943’te Bengal’de yaşanan büyük açlık, yeterli tarım ürünü alınamaması ve Japonya’nın Burma’yı (Günümüzde Myanmar) işgali nedeniyle bölgeye pirinç ithal edilememesinden sonra yaşanmıştı.

Madhusree Muerjee’nin “Churchill’s Secret War – Churchill’in Gizli Savaşı” adlı kitabına göre, dönemin İngiliz Başbakanı Churchill, Hindistan’ın tahıl ihtiyacını gidermeyi reddetmiş ve savaşa yardımcı olması için tahıl ihraç etmesinde ısrarcı olmuştu. Churchill’in Hindistan’dan Sorumlu Devlet Bakanı Leopold Amery’ye “Hintlerden nefret ediyorum. Berbat bir dine sahip, berbat bir halk” dediği belirtiliyor. Hatta açlıktan da “Tavşan gibi ürüyorlar” dediği Hintleri sorumlu tuttuğu söyleniyor.

Tartışmalı anlar

Churchill’in 70 yıla yaklaşan siyasi kariyerinde birçok tartışmalı an var. Eski İngilere Başbakanı beyazların “daha üstün, daha kaliteli” bir ırk olduğunu söyledi. Ancak “Churchill’s Empire – Churchill’in İmparatorluğu” kitabının yazarı Richard Toey’e göre Hitler’in tersine bu, “beyaz olmayanlara insanlık dışı bir şekilde davranmanın kabul edilebilir olduğunu düşündüğü anlamına gelmiyordu.”

Churchill, Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı birliklerine karşı hardal gazı kullanılmasından yanaydı. Yüzyılın başında İrlandalı ayrılıkçılar ve Gallerli madencilere karşı sert taktikleri de eleştiri aldı. Toynpandy’de 1910 yılında bir madencinin öldüğü, 500 madencinin de yaralandığı olaylar, Churchill’in peşini kariyeri boyunca bırakmadı ve sendika düşmanı tavrına kanıt olarak gösterildi.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.