Enfield North milletvekili Nick de Bois, üzerlerinde bıçak taşımaktan ikinci defa hüküm alan kişilerin zorunlu hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin yürüttüğü kampanyada başarılı oldu.
Avam Kamarası’nda ele alınan Ceza Mahkemesi ve Adalet Kanunu’na, De Bois’ın verdiği değişiklik önergesi, 404’e karşı 53 oyla kabul edildi. Düzenlemeye göre bıçak taşımaktan ikinci defa suçlu bulunanlar en az altı ay hapis yatacaklar.
Oylama sırasında bir konuşma yapan De Bois, mahkemelerin verdikleri küçük çaplı uyarı cezaların son derece etkisiz olduğunu, hatta bazı çete mensupları için bir gurur meselesi bile olabildiğine işaret etti. Bunun gibi cezaların bıçaklamaların durdurmadığını savunan milletvekili, artık daha sert tepki verilmesi gerektiğini savundu. Bıçakla yakalananların önemli bir bölümünün kamu cezası veya sadece uyarı aldıklarında dikkat çeken Enfield millevekili, bu tür uygulamaların kamu vicdanını tatmin etmekten uzak kaldığını kaydediyor. Adalet Bakanı Chris Grayling de “Eğer birileri bıçakla saldırgan bir davranış sergiliyorlarsa hapisaneye giedeceklerini bilmeliler ve gitmeliler” diyerek öneriye açık destek vermişti. Liberal Demokratların çoğunlukla ret oyu kullandıkları önerge, Muhafazakar ve İşçi Partili milletvekillerin oylarıyla kabul edildi. Önerge Lordlar Kamarasının onaylamasının ardından kanunlaşacak.
Parlametodaki oylamadan sonra yaptığı yorumda de Bois, “Bu ülkedeki bıçak suçların sonu anlamına gelmiyor, ama bıçak kültürünü yok etme yolunda önemli bir adım. Yerel görüşlerin ne kadar etkili olabileceğinin göstergesi” dedi.
Geçen yıl 16 binden fazla kişinin bıçaklı suçlardan dolayı soruşturulduğunu gösteren polis istatistiklerine göre bu kişilerden sadece yüzde 28’i gözaltına alındılar. Kalanların tamamı uyarı gibi basit cezalar alırken 4 binden fazla kişi kamu cezasına çarptırıldı. Söz konusu kişilerin 2 bin 500’ünün ise 10 ila 17 yaş arası olduğu belirlendi.
ABDULLAH DA BIÇAKLANMIŞTI
Londra’nın birçok bölgesinde özellikle bıçaklanma olaylarında son senelerde fark edilir bir yükseliş oldu. Türk ve Kürt toplumları da bu tür olaylardan olumsuz etkilendi. Geçtiğimiz Eylül ayında 15 yaşındaki Abdullah Ercan Leyton’da uğradığı saldırıda ağır bıçak darbelerine maruz kalmış, haftalarca hastanede tedavi görmüştü.
Nick de Bois ve Enfield’ın diğer milletvekillerinden David Burrowes, Londra Gazetesi’ne geçen yıl verdikleri demeçte Türkçe konuşan toplumlardaki şiddet olaylarına son vermek istediklerini söylemişti.