kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5631
EURO
34,7032
STERLIN
40,4466
BITCOIN
$62.069
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
11°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Komşu güneş sisteminde yeni bir gezegen bulundu

Komşu güneş sisteminde yeni bir gezegen bulundu
15.11.2018
0
A+
A-

Gökbilimciler, Dünya’nın güneş sistemine en yakın yıldızlardan birisinin yörüngesinde yeni bir gezegen keşfetti. Bulunan yeni gezegene “Bernard Yıldızı b” adı verildi.

Barnard Yıldızı’nın yörüngesinde bulunan yeni gezegenin kütlesi Dünya’nınkinden 3.2 kat daha büyük. Bernard Yıldızı, Dünya’dan altı ışık yılı (Yaklaşık 57 trilyon km) uzaklıkta.

Uzayda yaşam arayışları açısından Dünya’ya yakın gezegenlerin incelenmesi büyük önem taşıyor çünkü bu gezegenlerin mevcut süper teleskop teknolojileriyle incelenmesinin mümkün olduğu ifade ediliyor.

‘SÜPER DÜNYA GEZEGENİ’

Bilim insanları, büyüklüğü nedeniyle bu gezegenin “Süper Dünyalar” kategorisinde yer aldığını açıkladı.

Keşiflerini bilim dergisi Nature’da duyuran, Londra’daki Queen Mary Üniversitesi öğretim üyelerinden Guillem Anglada Escude, “Bunun kayalıklardan oluşan ve muazzam kalın bir atmosferi olan bir gezegen olduğunu düşünüyoruz. Muhtemelen su, hidrojen ve karbondiyoksit açısından zengin ve bunların hepsi yüzeyde donmuş halde bulunuyor” dedi.

Escude, “Yeni gezegen için Güneş Sistemi’nde yapabileceğimiz en yakın benzetme, yine kalın bir atmosferi olan ve hidrokarbondan oluşan Satürn’ün uydusu Titan olabilir” diye konuştu.

Yeni gezegen, 2016’da keşfedilen “Proxima Centauri b”nin ardından Güneş Sistemi’nin dışında Dünya’ya en yakın ikinci gezegen.

“Barnard Yıldızı b, Barnard Yıldızı’nın çevresini 233 günde dolaşıyor. Barnard Yıldızı b’nin yörüngesindeki yıldıza uzaklığı Merkür’ün Güneş’e uzaklığı kadar.

İspanyol gökbilimcilere göre, ana yıldızına görece yakın olmasına rağmen yeni gezegen, Dünya’nın güneşten aldığı enerjinin sadece yüzde ikisi kadar bir enerji alıyor.

Uzmanlar, gezegenin yüzey sıcaklığının eksi -150 derece civarında olduğunu tahmin ediyor. Bunun, bildiğimiz anlamda yaşamı desteklemekten çok uzak bir sıcaklık olduğu belirtiliyor.

Gökbilimciler, “Kesinlikle yaşanabilir bir bölge değil. Su ve gaz varsa bile bunlar donmuş halde” diyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.