Site icon Londra Gazete

İngiliz ekonomisini bekleyen en büyük tehlike

IMF Direktörü Christine Lagarde

IMF Direktörü Christine Lagarde

Uluslararası Para Fonu IMF, toparlanmakta olan İngiliz ekonomisini bekleyen en önemli tehlikenin konut fiyatlarındaki yüksek artışlar olduğu uyarısında bulundu.

Daha önce İngiltere ekonomisinin bu yıl %2.9 büyüme göstereceği beklentisinde bulunan IMF, verimlilik ve konut piyasasının, büyümenin daha dengeli olması için risk oluşturduğunu savundu. Fon emlak piyasasındaki yükselişin en önemli faktörlerinden birisi olarak gösterilen ‘Help to Buy’ mortgage garanti uygulamasının revize edilmesini veya kaldırılmasını önerdi. Hazine’nin verilerine göre geçen yılın Ekim ayı ile bu yılın Mart ayı arasındaki dönemde söz konusu destekten yararlanan 7 bin evin satışının gerçekleştiğini kaydetti.

İngiltere Merkez Bankası (Bank of England) Başkanı Mark Carney de bir süre önce yaptığı açıklamada,emlak sektörünün ekonomik toparlanma için ‘en büyük risk’i oluşturduğu uyarısında bulunmuştu. Carney, ekonomide yapısal sorunların olduğunu savunurken, yakından takip ettikleri konut fiyatlarının ekonomideki istikrar ve uzun vadeli iyileşme için en önemli risk olduğunu ifade etmişti. En büyük sorunun yeni konut eksiği olduğunu kaydeden Carney, özellikle ekonomiyi canlandırmak için hükümetin uyguladığı ‘Help to Buy’ programının, alım güçleri olmamasına rağmen insanların ev sahibi olmasını sağladığı için kaygı verici olduğunu ileri sürüyor.

Help to Buy programı ile devlet, ilk kez ev almak isteyenlere, yüzde 5 depoziti sağlamaları durumunda, kalan miktar için garantör oluyor.

 

Exit mobile version