kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3234
EURO
35,0716
STERLIN
40,9660
BITCOIN
$70.672
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

‘İkinci Brexit referandumu yapılsın’ çağrısı

‘İkinci Brexit referandumu yapılsın’ çağrısı
16.07.2018
0
A+
A-

İngiltere’de Başbakan Theresa May’in ‘Brexit’ olarak bilinen Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış planına yönelik eleştiriler artarken, Muhafazakâr Parti’den eski Eğitim Bakanı Justine Greening, Brexit için ikinci bir referanduma gidilmesi çağrısında bulundu.

The Times gazetesine yazan Greening, Theresa May’in önerdiği Brexit anlaşması için ‘uyduruk ve çok kötü’ dedi.

Greening, ‘son kararı çıkmaza giren siyasetçilerin değil, halkın alması gerektiğini’ söyledi ve yapılmasını önerdiği ikinci Brexit referandumunda ‘birinci ve ikinci oy tercihi’ bulunması gerektiğini, böylece uzlaşı sağlanabileceğini ifade etti.

Eski bakan, Ocak ayındaki kabine revizyonundan sonra istifa etmişti.

Üç seçecek olduğunu ifade eden Greening bunları şöyle sıraladı: “Başbakan’ın anlaşması, AB’de kalmak veya Avrupa’dan anlaşma olmadan temiz bir şekilde ayrılmak.”

Başbakan May’in Brexit planına karşı çıkan Brexit Bakanı David Davis ve ardından Dışişleri Bakanı Boris Johnson istifa etmişti.

Muhafazakar siyasetçi Greening, siyasetteki çıkmazın ‘hükümette güvensizlik oyuna neden olabileceğini’, muhalefetteki İşçi Partisi Jeremy Corbyn’in iktidara gelmesinin ise ‘ekonomi için felaket olacağını’ söyledi.

BREXİT YOL HARİTASINDA NELER VAR?

Hükümet ise Brexit için hazırladığı yol haritasının ‘uygulanabilir ve prensipli’ olduğunu savunuyor.

Üç prensip çerçevesinde Brexit müzakerelerinin 5 temel hedefe ulaşmayı amaçlayacağı ifade ediliyor:

  1. Ekonomi: AB ile geleceğe dönük refahı artırmayı amaçlayan geniş ve derin bir işbirliği ilişkisinin kurulması… AB ile İngiltere arasındaki ticari ilişkilerde yaşanabilecek aksaklıkların asgari düzeye indirilmesi. AB ve İngiltere vatandaşlarının işlerinin korunması ve aynı zamanda da İngiltere’nin AB dışındaki olası ticari işbirliklerine yönelik kendi kararlarını alabilmesi.
  2. Kişilerin serbest dolaşımı: Yeni göç sistemiyle kişilerin serbest dolaşımının sonlandırılması. Balıkçılık ve tarım sektörlerine verilen desteğin kurulacak “Paylaştırılmış Refah Fonu” ile desteklemeye devam edilmesi.
  3. Kuzey İrlanda: Kuzey İrlanda barış sürecinin korunması. İrlanda Cumhuriyeti ile yoğun kontrollü gümrük kontrollerinden kaçınılması. Birleşik Krallığın anayasal bütünlüğünün korunması.
  4. Demokrasi: AB’den ayrılarak İngiltere’nin bağımsızlığını pekiştirmesi.
  5. İngiltere’nin dünyadaki yeri: Özgürlükler ve açık piyasa ekonomisi gibi genel prensiplerin dünya genelinde desteklenmesi. (BBCTÜRKÇE)
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.