kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3687
EURO
34,9635
STERLIN
40,9442
BITCOIN
$70.619
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
14°C
LONDRA
14°C
Orta şiddetli yağmur
Cumartesi Kapalı
13°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Mattis’ten İngiltere’ye bütçe uyarısı

Mattis’ten İngiltere’ye bütçe uyarısı
04.07.2018
0
A+
A-

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, İngiliz mevkidaşına yolladığı mektupta, İngiltere‘nin “küresel bir aktör” olmayı sürdürebilmesi için savunma bütçesini NATO hedefinin de üstüne çıkarması gerektiği uyarısını yaptı.

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre Mattis, İngiltere  Savunma Bakanı Gavin Williamson’a yolladığı mektupta, NATO‘nun gayrisafi yurtiçi  hasılanın (GSYİH) yüzde 2’sini savunma harcamalarına ayırma hedefini tutturmanın  İngiltere için yeterli olmadığını bildirdi.

İngiltere’nin küresel bir rol oynama isteği ile savunma bütçesi  arasında uyumsuzluk olduğunu ima eden Jim Mattis, “İngiltere gibi dünya çapında  menfaatleri ve taahhütleri olan küresel bir ülke, bizim sadece bölgesel çıkarları  olan müttefiklerden beklediğimiz savunma harcaması düzeyinin üzerine çıkmalıdır.”  ifadelerini kullandı.

Küresel aktörler olarak Fransa ve ABD‘nin savunmaya yaptıkları  yatırımda anlamlı bir artışa gitme zamanı geldiği sonucuna vardığını aktaran  Mattis, mektubunda, “İngiltere’nin ABD’nin tercih ettiği ortak olarak kalması,  her iki ülkenin de menfaatinedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Mattis’in uyarısı, İngiliz basınında, İngiltere’nin, ABD’nin  “Avrupa‘daki en yakın müttefiki” konumunu Fransa’ya kaptırmak üzere olduğu  şeklinde değerlendirildi.

MEKTUBA TEPKİLER

Jim Mattis’in 12 Haziran tarihli mektubu, İngiliz basınında,  “İngiltere’nin içişlerine karışma” olarak yorumlandı. Mektubu, İngiliz  Parlamentosunda bakanlığının bütçesinin artırılması için uğraş veren  Williamson’un basına sızdırmış olabileceği iddiası da yer buldu.

İngiltere halihazırda, NATO’nun GSYİH’sinin yüzde 2’sini savunma  harcamalarına ayırma hedefini tutturan az sayıdaki ülke arasında yer alıyor.

Mattis’in mektubunun sızmasının ardından basına açıklamalarda bulunan  Savunma Bakanlığı Sözcülüğü de İngiltere’nin savunma harcamalarında Avrupa’da  birinci sırada geldiğine dikkati çekerek, “NATO’nun yüzde 2’lik savunma harcaması  hedefini aşacağımız konusunda açık tutum aldık. Savunma Bakanı, yoğunlaşan  tehditler karşısında silahlı kuvvetleri güçlendirmeye dönük modernizasyon  programını başlattı.” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump, NATO üyelerinin savunma bütçelerini  GSYİH’lerinin yüzde 4’ü düzeyine çıkarması gerektiğini savunuyor. (MİLLİYET.COM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.