kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3151
EURO
35,0957
STERLIN
41,0630
BITCOIN
$71.417
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Bilim adamı Goodall kendi isteğiyle yaşamına son verdi

Bilim adamı Goodall kendi isteğiyle yaşamına son verdi
11.05.2018
0
A+
A-

 

104 yaşındaki biliminsanı David Goodall, İsviçre’deki bir klinikte hayatına son verdi.

Herhangi bir ölümcül hastalığı olmayan Goodall, yaşam kalitesi bozulduğu için yaşamına son vermek istediğini söylemişti.

Goodall, Avustralya’dan ötenazinin yasal olduğu İsviçre’ye gitmiş ve bu kararı dünya genelinde büyük bir dikkat çekmişti.

Goodall, ölümünden önceki son basın toplantısında gösterilen ilginin kendisini şaşırttığını söylemiş ve “Artık yaşamaya devam etmek istemiyorum. Benim yaşımdaki biri, hatta benden daha genç olanlar bile, doğru vakit geldiğinde ölümü seçmekte özgür olmalı.” demişti.

Goodall’ın Basel Kentindeki Life Cycle (Yaşam Döngüsü) Kliniği’nde “huzur içinde” öldüğü belirtildi. Goodall’ın son yemeğinin ise çok sevdiği balık ve patates kızartmasıyla cheesecake olduğu açıklandı.

Goodall son dakikalarını da Beethoven’ın 9. Senfonisi’nden “Neşeye Övgüyü” dinlediği vurgulandı.

Akademisyenin cenaze töreni de istemediği, bedeninin ya bir tıp fakültesine bağışlanmasını ya da küllerinin aynı yerde etrafa saçılmasını istediği kaydedildi.

Ekoloji ve bitki uzmanı olan Goodall, İsviçre’ye gidene dek Avustralya’nın Perth kentindeki küçük dairesinde yalnız yaşıyordu. 1979’da emekliye ayrılan Goodall, uzmanlık alanlarındaki çalışmalarına devam etti.

Goodall ötenazi için İsviçre’ye gitmek zorunda olmasının kendisini üzdüğünü söylüyordu. Avustralya’da sadece bir eyalette ötenaziye izin veriliyor, ancak bunun için “ölümcül bir hastalık” şart koşuluyor.

İsviçre’de ise ötenazi 1942’den bu yana yasal.

Pazartesi günü Basel kentine ulaşan Goodall, son günlerini Basel Üniversitesi’nin botanik bahçesini üç torunuyla birlikte gezçerek geçirdi. (BBCTÜRKÇE)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.