kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3184
EURO
35,1145
STERLIN
41,0455
BITCOIN
$70.963
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S-400’ler kızdırdı

İngiltere’de yayımlanan haftalık Economist dergisi, Türkiye’nin Rus yapımı S-400 füze savunma sistemi almak üzere Moskova ile anlaşma yapmasının büyük rahatsızlık yarattığını yazdı.

Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S-400’ler kızdırdı
02.12.2017
0
A+
A-

 

İngiltere’de yayımlanan haftalık Economist dergisi, Türkiye’nin Rus yapımı S-400 füze savunma sistemi almak üzere Moskova ile anlaşma yapmasının büyük rahatsızlık yarattığını yazdı. Dergideki makalede AA’nın S-400’lerle ilgili hazırladığı infografik ise eleştirildi.

Economist dergisindeki makalede, Türkiye’nin Rus yapımı S-400 füze savunma sistemi almak üzere Moskova ile yaptığı 2 milyar dolarlık anlaşmanın, Türkiye’nin NATO üyesi olmasından ötürü engellerle ve yaptırımlarla karşılaşabileceği savunuluyor.

Economist’in makalesi “Yolunu şaşırmış füzeler” üst başlığını taşıyor.

Makale, Türkiye ile Rusya arasında Eylül ayında yapılan füze savunma sistemi satın alma anlaşmasının ardından Anadolu Ajansı’nın paylaştığı bir grafik hatırlatılarak başlıyor:

“Bu, NATO yetkililerine kötü bir şaka gibi görünmüş olmalı. Türkiye’nin resmi haberajansı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümetinin Rusya’dan alacağı S-400 füze savunma sistemiyle ilgili bir infografik yayınladı. Yaklaşık 400 km menzile sahip sistemin düşman jetlerini ve füzelerini vurma maharetleri öven grafikte, S-400’ün düşürebileceği uçaklar gösteriliyordu ve grafikteki her bir uçak Amerikan uçağıydı.

NATO YETKİLİLERİ SICAK BAKMIYOR

Economist, NATO yetkililerinin Türkiye’nin istediği yerden askeri donanım alma özgürlüğü olduğunu söylemesine rağmen, Rusya’dan füze savunma sistemi almasına sıcak yaklaşmadığına dikkat çekiyor.

“NATO Askeri Komite Başkanı Petr Pavel, Türkiye’nin satın almayı gerçekleştirmesi durumunda bunun ‘bazı sonuçları’ olacağı uyarısında bulundu. 25 Ekim’de yaptığı açıklamada, Rus füzelerinin Türkiye topraklarında bulunmasının, o ülke topraklarında olması muhtemel NATO uçakları için zorluk yaratacağını söyledi. Buna rağmen Türkiye Savunma Bakanı (Nurettin Canikli) 11 Kasım’daki açıklamasında satın alma işleminin tamamlandığını duyurdu.”

“ABD’NİN RUSYA’YA YÖNELİK YAPTIRIMLARINA TERS”

Economist, Türkiye’nin satın alma anlaşmasının ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarına ters düştüğüne dikkat çekiyor. Ekim Ayında ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Rusya’dan askeri ekipman alan ülkelerin cezalandırılabileceğini açıkladığı hatırlatılıyor.

“ABD Dışişleri Bakanlığı’nın kara listesine S-400’ü yapan firma da eklendi. Ülkeler bu yaptırımlardan muaf tutulma başvurusunda bulunabiliyor. Ancak kötü insan hakları karnesi ve ABD ile arasındaki tansiyonun eşi benzeri görülmemiş şekilde artmış olması, Türkiye’ye bu konuda pek de yardımcı olmuyor.” (MYNET.COM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.