kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5767
EURO
35,0077
STERLIN
40,6406
BITCOIN
$64.223
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Kapalı
13°C
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Bir caddede 5 okul, 34 takeaway

Kuzey Londra’nın işlek caddelerinden West Green road üzerindeki takeaway, cafe ve restoranlarla İngiliz basınına konu oluyor.

Bir caddede 5 okul, 34 takeaway
03.05.2014
0
A+
A-
Kuzey Londra’nın işlek caddelerinden West Green Road üzerindeki takeaway, cafe ve restoranlarla İngiliz basınına konu oluyor.

Okul yemekleri obezite

Çocuklarda obezitenin yaygınlaşmasını konu alan Ulusal Obezite Forum’unun uyarılarına yer veren gazeteler, civarında 5 okulun bulunduğu, yaklaşık 1 mil uzunluğundaki West Green Road üzerinde tam 34 gıda işletmesinin bulunduğuna dikkat çekti.

Haberlere göre, 10 fried chicken, 6 kebap işletmesi ve 7 kafenin yanısıra Çin ve Karayip yemekleri satan işletmelerin de bulunduğu cadde, okul çıkış saatlerinde öğrencilerin akına uğruyor.

Park View Secondary School, West Green Primary School, Wisdom Independent Secondary School, St John Vianney Catholic Primary School ve Harris Primary Academy’den dağılan yüzlerce çocuğun, obeziteye neden olan patates ve tavuk kızartması gibi yiyeceklere yoğun ilgi gösterdiğine işaret eden basın, söz konusu yiyeceklerin gazlı içeceklerle birlikte en önemli obezite nedenleri arasında olduğunu vurguluyor.

Okul yemekleri

Okul yakınlarındaki fast food işletmelerinin çocuklarda obezite tehlikesini arttırdığı belirtiliyor.

İstatistiklerin ülke genelinde her orta dereceli okula(secondary school) 23 takeaway işletmenin düştüğünü gösterdiğini belirten uzmanlar, bazı belediyelerin ilk-orta okullara belli mesafelerde fast food işletmesi açılmasının yasaklanması yönündeki kararlarının yaygınlaştırılması çağrısında bulunuyor.

Giderek büyüyen bir tehlike haline gelen obezitenin yaygınlaşmasında fast food işletmelerinin önemli bir payı olduğunu savunan uzmanlar, hükümetin öğrencilerin sağlıksız beslenmelerini önlemeyi hedefleyen düzenlemelere önem vermesini istiyor.

Daha önce Waltham Forest ve Salford gibi gibi bazı belediyeler fast food satan işletmelerin lisans almasını engellemek için uygulamalara başlamıştı.

Waltham Forest okul yakınlarında take-away açılmasına yönelik başvuruları redderken, bazı okullar da öğrencilerinin yemek saatlerinde okul dışına çıkmasını engelliyor ya da oluşturduğu devriye grupları ile çocukların okul üniformalarıyla hazır yemek satan yerlerden yemek almalarını engelliyor.

Sağlık teşkilatı NHS’in verilerine göre ülke genelinde her 3 çocuktan birisi obezite riski ile karşı karşıya bulunuyor.

Freddy Hussein

Freddy Hussein

‘ÇOCUKLAR UCUZ YEMEKLERE YÖNELİYOR’
Freddy’s Grill (Freddy Hussein)

“Çocuklar okuldan çıktıktan sonra yollarının üzeri olduğu için gelip fast food tüketiyorlar. Bunu en önemli sebebi ise ucuz olması. Çok fazla kızarmış tavuk, patates ve pizza satan yerler var.

“Ucuz oldukları için her gün aynı besin maddesini alan çocuklarda sağlık problemleri baş gösteriyor. Ben de okula giden iki çocuğum var. Kendi çocuklarıma yediremeyeceğim bir şeyi dükkanımda satmam. Burası gördüğünüz gibi kızarmış tavuk satan dükkanlardan farklı.

“Grilde pişiriyoruz yemeklerimizi. Genelde hafif ve sağlıklı satıyoruz. Sırf öğrenciler sağlıklı yemeklere alışsınlar diye öğrenci indirimi uyguluyoruz.

“Dükkanımızda salata ve makarna çeşitleri de günlük hazırlanıyor.

“Bu anlayışımız Mirror Gazetesi’nin de dikkatini çekti ve bizim dükkanımızı yağlı hazır yiyecek satan dükkanlardan ayrı tuttular. Malesef buna rağmen çocuklar ısrarla daha ucuz diye £1 veya £2’a satılan pizza, tavuk ve kola içeceğinden oluşan menüleri tercih ediyorlar. Sırf  £1 fazladan para vermemek için yağda kızatılmış tavukları yiyorlar.

“Esnaf olarak ayakta durmamız da zor bu durum karşısında. Para kazanmak için insanların sağlığıyla oynayamayız. Ailelerin çocuklarına hazır yiyecek konusunda uyarıda bulunmamasın da yadırganacak bir durum.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.