İngiliz hükümetinin göçmenlik konusunda getirdiği kısıtlamalar, yeni evlenecek çiftleri de etkileyecek.
9 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren yeni uygulama ile Avrupa Ekonomik Alanı dışındaki bir ülkeden eş getirmek isteyen kişilerin, yıllık asgari 18 bin 600 Sterlin kazançları olduğunu ispat etmeleri gerekecek.
Gelişme toplumumuz açışından ele alınırsa, Türkiye’den gelecek eşin, İngiltere’deki çalışma potansiyelinin göz önüne alınmayacağı yeni uygulama çerçevesinde, İngiltere’deki eşin, çocuk olmaması durumunda, yıllık brüt gelirinin asgari 18 bin 600 Sterlin olması gerekiyor. Bir çocuklu ailelerde yıllık asgari gelirin 22 bin 400 Sterlin olarak belirlendiği kaydedilirken, çocuk sayısı arttıkça söz konusu rakamın da 2 bin 400 Sterlin artacağı öğrenildi.
Londra’nın en deneyimli hukuk şirketlerinden Hugh-Jones’un ortaklarından Enis Rıfat, konuyla ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada, söz konusu uygulamanın insan hakları ve hukuki prensiplere aykırı olduğunu savundu.
Deneyimli avukat Enis Rıfat, İngiltere’de yaşayan çocuksuz bir çiftin, kira ya da mortgage gideri çıktıktan sonra, income support için belirlenen yardım seviyesinde kazancı olmasının, belli standartlarda yaşamak için yeterli kabul edilmesine rağmen, eşlerini Türkiye’den getirecek kişiler için belirlenen asgari kazancın income support seviyesinden çok daha yüksek tutulmasının haksızlık olduğunu ifade etti.
Enis Rıfat yeni uygulamanın pek çok vatandaşı olumsuz etkileyeceğini şu örnekle açıkladı:
‘Örneğin İngiltere’de yaşayan emekli bir bey, Türkiye’de tanıştığı bir hanımla evlenmek ve eşini İngiltere’ye getirmek istiyor. Söz konusu çift, beyefendinin aldığı emekli maaşının belirlenen gelir limitin altında olması nedeniyle aile birleşimi konusunda sorun yaşayabilir. Öte yandan, yeni uygulama ile belirlenen asgari kazanç limitinin altında gelire sahip olan ve aile birleşiminden yararlanmak isteyen kişilerin, tasarruf hesaplarında yeterli oranda birikmiş paraları olduğunu ispatlamaları halinde durumunun ayrıcalıklı olarak incelenme olasılığı da bulunmaktadır.’
TASARRUF HESABINDA PARA OLMASI GEREK
Belirlenen asgari gelire sahip olmayan ve aile birleşiminden yararlanmak isteyen çiftlerin tasarruf hesaplarında minimum 16 bin sterlin birikmiş paraları olması gerektiğini belirten Rıfat, söz konusu tasarrufa ilaveten, yıllık gelir, asgari gelir limitinin ne kadar altında kalınıyorsa, o miktarın 2.5 katı oranında ekstra para olduğunun ispatlanması gerektiğini belirterek şöyle dedi:
‘Örneğin çocuksuz bir çifti ele alalım. İngiltere’de yaşayan eşin yıllık geliri 15 bin 600 sterlin olduğunu varsayalım. Bu gelir 18 bin 600 olarak belirlenen gelir limitinin 3 bin sterlin altında kalıyor. Bu çiftin aile birleşiminden yararlanabilmeleri için tasarruf hesaplarında 16 bin Sterlin birikmiş paraları olması gerekiyor. Buna ilaveten gelir limitinin altında kalan 3 bin Sterlinin 2.5 katı olan 7 bin 500 Sterlin daha paraları olması gerekiyor. Yani aile birleşiminden yararlanmak isteyen ciftin banka hesaplarında toplam 23 bin 500 Sterlin birikmiş paraları olduğunu ispatlamaları gerekiyor.’
SÜRESİZ OTURUM SÜRESİ 5 YILA ÇIKTI
Avukat Enis Rıfat, aile birleşiminden yararlanarak İngiltere’ye gelen çiftlerin, önceden 2 yılın sonunda süresiz oturuma başvurmaya hak kazandıklarını ancak 9 Temmuz’da yürürlüğe giren yeni uygulama ile bu sürenin 5 yıla çıkarıldığının da altını çizdi.
5 yılın sonunda süresiz oturuma başvuracak eşlerin ‘Life in the UK’ testini başarıyla geçmelerinin de zorunlu hale getirilmesinin planlandığını belirten Rıfat, eşlerin, Türkiye’de vize başvurusu sırasında, temel düzeyde İngilizce yeterliliğe sahip olduklarını ispatlayacak sertifika almaları ön koşulunun da devam ettiğini kaydetti.
VATANDAŞLIĞA GEÇİŞTE GELİRE BAKILMIYOR
İngiliz hükümetinin, İngiltere’ye olan göç akınını, ülkenin ihtiyaç duyduğu sayıyla sabitlemek için göçmenlik kurallarını çok sıkılaştırdığını ifade eden Enis Rıfat, her türlü kısıtlamaya rağmen süresiz oturumunu almış ve süresiz oturumunu aldıktan sonraki 1 yılını tamamlamış göçmenlerin, İngiliz vatandaşlığına başvurabileceklerini belirtti. Vatandaşlığa geçişte gelire bakılmadığını söyleyen Rıfat, ‘self employed’ olarak çalışan kişilerin devlete vergi borcu olup olmadığının incelendiğini ve sabıka kaydının temiz olmasına bakıldığını vurguladı.