kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5166
EURO
34,5622
STERLIN
40,4402
BITCOIN
$63.780
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Hafif yağmur
Çarşamba Hafif yağmur
13°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Cuma Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Cumartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Kırılan bazı kalpler hiç iyileşemeyebilir

İskoçya’daki Aberdeen Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, sevdiği birini kaybetme gibi aşırı strese sebep olan durumların, kalpte kalıcı hasar oluşturabileceğini kanıtladı.

Kırılan bazı kalpler hiç iyileşemeyebilir
21.06.2017
0
A+
A-

 

 

İskoçya’daki Aberdeen Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, sevdiği birini kaybetme gibi aşırı strese sebep olan durumların, kalpte kalıcı hasar oluşturabileceğini kanıtladı.

Times gazetesinde yer alan habere göre “Kırık Kalp Sendromu” adı verilen durumda, aşırı stres nedeniyle hasta kalp yetmezliği yaşayabiliyor. Ancak geçmişte bu durumun kısa süreli olduğu sanılıyordu.

AŞIRI STRES KALPTE KALICI HASAR BIRAKIYOR

İngiliz Kalp Vakfı’nın desteğiyle yapılan araştırma ise, bu gibi aşırı stres durumlarında hastanın kalp kaslarında kalıcı hasar oluşabileceğini gösterdi.

Araştırmada 52 hasta 4 ay boyunca takip edildi. Araştırmayı yürüten Dr Dana Dawson “Bu hastaların hiçbir tıbbi müdahaleye gerek kalmadan tamamen iyileşebileceğine inanılıyordu. Ancak araştırmayla birlikte gördük ki hastalığın kalpte çok daha kalıcı etkileri var” dedi.

“KALP KASLARINDA YARA OLUŞUYOR”

Araştırmada hastaların kalp kaslarında yaralar oluştuğu ve kasların kan pompalama görevini tam olarak yerine getiremediği görüldü.

“AŞIRI MUTLULUK DA HASTALIĞI TETİKLİYOR”

Hastalığa takotsubo sendromu da deniyor. Takotsubo, Japonların ahtapot avlamakta kullandığı kafesin adı. Hastaların kalp odacıkları bu kafese benzediği için hastalığa bu ad verilmiş. Aşırı mutluluk gibi durumlar da hastalığı tetikleyebiliyor.

HASTALARIN YÜZDE 90’I KADIN

Sadece İngiltere‘de her yıl yaklaşık 3 bin kişinin takotsubo sendromuna yakalandığı tahmin ediliyor. Bunların yüzde 90’ını kadınlar oluşturuyor. Belirtileri ise büyük ölçüde kalp kriziyle benzer. Hastalar nefes alamama, göğüs ağrısı ve bayılma gibi şikayetlerle doktorlara başvuruyor. (BBCTÜRKÇE)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.