kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5709
EURO
34,9658
STERLIN
40,7600
BITCOIN
$64.538
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
9°C
LONDRA
9°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C

Türkiye seçimleri dünya basınında

Türkiye seçimleri dünya basınında
14.05.2023
0
A+
A-

Türkiye’deki Cumhurbaşkanı ve 28’inci dönem milletvekili seçimleri dünya basınında da geniş yer buldu. İngiltere, Fransa, Almanya ve ABD basınına yansıyan haberlerde bu seçimlerin Cumhurbaşkanı ve Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın 21 yıllık iktidarına son verebileceği, 6 Şubat depremleri ile ekonomik krizin seçim sonuçlarında belirleyici olabileceği değerlendirmeleri yapıldı.

‘SADECE ÜLKEYİ KİMİN YÖNETECEĞİ BELLİ OLMAYACAK’

İngiltere’nin Reuters haber ajansı, “Türkiye, büyük öneme sahip seçimlerde oy veriyor, Erdoğan’ın iktidarı muallakta” başlığıyla verdiği haberinde, “Türkiye, pazar günü, Türkiye’nin 100 yıllık modern tarihinin en önemli seçimlerinde oy veriyor. Seçimler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı iktidardan indirip hükümetinin gittikçe otoriterleşme eğilimine son verebilir ya da iktidarının üçüncü on yılını başlatabilir” ifadelerini kullandı.

Reuters, “Seçim, sadece 85 milyon nüfusuyla NATO ülkesi Türkiye’yi kimin yöneteceğine değil, ekonominin derin bir hayat pahalılığı krizi ile karşı karşıya olduğu ülkenin nasıl yönetileceğine ve dış politikanın nasıl bir şekil alacağına da karar verecek” dedi.

‘ERDOĞAN’IN GİRDİĞİ EN ZORLU SEÇİM’

Fransa’nın France24 haber sitesi de “Türk seçmenler Erdoğan’ın geleceğini belirleyecek önemli seçim için sandık başına gidiyor” başlıklı haberinde, söz konusu seçim sonuçlarının Erdoğan’ın 21 yıllık iktidarını daha da uzatabileceğini ya da çoğunluğu Müslüman olan ülkeye daha laik bir yön verebileceğini ifade etti.

France24, bugünkü seçimlerin Erdoğan’ın bugüne kadar girdiği 10’dan fazla seçimin en zoru olduğunu ve anketlerin seçimi kaybedebileceğine işaret ettiğini yazdı.

‘DEPREMLE GELDİ, DEPREMLE GİDİYOR’

Almanya’nın Die Tageszeitung haber sitesi 14 Mayıs seçimlerine ilişkin haberinde, “Türkiye’de seçimler: Bir dönemin sonu mu?” başlığını kullandı.

Erdoğan’ın 20 yıldır iktidarda olduğunu hatırlatan gazete, “Bu devir pazar günü sona erebilir. Son haftalarda Türkler arasında bir söylem var. Erdoğan’ın iktidarının nasıl başladığına ve nasıl bitebileceğine işaret eden bu söylem şöyle: ‘Depremle geldi, depremle gidiyor” dedi.

‘ERDOĞAN’IN KADERİ BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR’

VOA Türkçe’nin aktardığına göre, Türkiye’deki seçimler ABD basınında da kendisine geniş yer buldu. The Washington Post gazetesi Türkiye’deki seçimleri manşetine taşıyarak, “Türk seçmenler sandık başına giderken Erdoğan’ın kaderi belirsizliğini koruyor” başlığını attı.

Erdoğan’ın bu seçimde yenilgiye her zamankinden daha açık olduğu yorumunu yapan gazete, Türkiye’deki kötü ekonomiye ve 6 Şubat’taki Maraş merkezli depremlerinin bıraktığı sorunlara dikkat çekti. Erdoğan’ın seçim kampanyası boyunca yaptığı konuşmalarda ABD’yi de hedef aldığı belirtilen haberde, “Erdoğan’ın yaptığı bir konuşmada bugünkü oylamayla ABD Başkanı Joe Biden’a bir cevap verilmiş olacağını söyledi” denildi.

‘İNCE ÇEKİLDİ, ERDOĞAN’IN İŞİ DAHA DA ZORLAŞTI’

The New York Times gazetesi de seçimin Erdoğan için bir referandum niteliğinde olduğunu belirterek, “Erdoğan’ın zaten zor olan seçim mücadelesi, yarıştaki diğer üç adaydan birinin çekilmesiyle daha da zorlaştı” yorumunda bulundu.

Medyadaki iktidar yanlısı kontrole de dikkat çeken The New York Times, “Medya, Erdoğan’a diğer adaylardan çok daha fazla yer verirken, hayat pahalılığı sorunlarını vermekten kaçındı ve Erdoğan’ın deprem kriziyle mücadelesini kahramanca olarak nitelendirdi” değerlendirmesinde bulundu.

‘SEÇİMLER, ERDOĞAN’I YERİNDEN EDEBİLİR’

CNN International ise Türkiye’de oy verme işleminin başlamasını “Türkiye’de Erdoğan’ı yerinden edebilecek, kıyasıya mücadeleye sahne olan seçimlerde sandıklarda oy verme işlemi başladı” başlığıyla duyurdu.

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘yumuşak huylu’ olarak tanımlayan CNN, Kılıçdaroğlu’nun ekonomiyi düzeltme ve demokratik kurumları yeniden tesis etme vaatlerinde bulunduğunu hatırlattı.

‘SON YILLARIN EN ZORLU SEÇİM MÜCADELESİ’

ABD’nin NBC haber kanalı da Türkiye’deki seçimlere yer vererek, “Depremler ve ekonomi Erdoğan’ı son yılların en zorlu seçim mücadelesiyle karşı karşıya bıraktı” başlığını attı. NBC, deprem bölgesindeki seçmenlerle konuşarak hazırladığı haberinde Hatay’da yaşayan Mehmet Demir isimli depremzedenin “Erdoğan olsun ya da olmasın, bu ülke için bir gelecek göremiyorum” sözlerine yer verdi.

Kanal ayrıca, depremin ardından şehirlerden ayrılan depremzedelerin hepsinin oy kullanmak için şehirlerine dönmesinin mümkün olmayacağını belirtti.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.