kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3638
EURO
35,0383
STERLIN
41,0248
BITCOIN
$70.831
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliğine silahlı saldırı

Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliğine silahlı saldırı
27.01.2023
0
A+
A-

Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliğine düzenlenen silahlı saldırıda bir kişi öldürüldü, iki kişi de yaralandı. Bakü olayı “terör saldırısı” olarak tanımladı. İran ise saldırıyı “kişisel ve ailevi sebeplere” dayandırdı.

Azerbaycan’ın İran’ın başkenti Tahran’daki büyükelçilik binasına silahlı saldırı düzenlendi.

Binanın kapısına Kalaşnikof silahla ateş açarak içeri giren saldırgan, büyükelçiliğin güvenlik amirini öldürdü, iki güvenlik görevlisini de yaraladı. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığını belirtti.

Tahran Emniyet Müdürü Hüseyin Rahimi, saldırıyı gerçekleştiren kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Gözaltına alınan kişinin İranlı olduğunu belirten Rahimi, “Azeri eşinin dokuz aydır elçilikte tutulduğunu iddia ediyor” dedi.

Rahimi daha önce yarı resmi haber ajansı Tasnim’e yaptığı açıklamada da şüphelinin büyükelçilik binasına iki küçük çocukla birlikte girdiğini ve olayın arkasında “kişisel ve ailevi meseleler” olduğunu iddia etmişti. Ancak saldırıya ilişkin görüntülerde, silahlı kişinin binaya yalnız girdiği görülüyor.

Saldırıyı kınayan İran Dışişleri Bakanlığı da ilk belirlemelerin kişisel sebepleri işaret ettiğini belirtti.

Aliyev: Terör saldırısı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise gerçekleştirilen saldırıyı “terör saldırısı” olarak niteledi.

Aliyev, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bugün Tahran’daki büyükelçiliğimize yapılan terör eylemini şiddetle kınıyorum. Büyükelçilik ve elçilik çalışanlarını korurken şehit olan Üsteğmen Orhan Asgerov’un ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bu terör eyleminin bir an önce soruşturulmasını ve teröristlerin cezalandırılmasını talep ediyoruz. Diplomatik misyonlara terör saldırısı kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Bakü’den İran’a suçlama

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, İran’daki “Azerbaycan karşıtı kampanyanın” saldırıyı teşvik ettiğini belirtti. Bakanlık ayrıca, Büyükelçilik’teki güvenlik önlemlerinin artırılmasını isteyen Bakü’nün bu yöndeki çağrılarının uzun süredir İran makamları tarafından görmezden gelindiğini ifade etti.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade de “saldırının tüm sorumluluğunun İran’da olduğunu” söyledi.

Azerbaycan, saldırının ardından Tahran Büyükelçiliğini tahliye etme kararı aldı.

Türkiye’den kınama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da saldırıyı kınadı. Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Can Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne yapılan hain saldırıyı lanetliyorum. Şehit kardeşimize Allah’tan rahmet, yakınları ile Azerbaycan halkına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Azerbaycan hiçbir zaman yalnız değildir” ifadelerini kullandı. AA’nın haberine göre, Çavuşoğlu Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde de bu saldırıyı en güçlü şekilde kınarken Azerbaycan’ın “her daim” yanında olduklarını vurguladı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.