kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5210
EURO
34,7522
STERLIN
40,5862
BITCOIN
$62.851
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
14°C
LONDRA
14°C
Hafif yağmur
Cuma Hafif yağmur
10°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazar Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

Erdoğan ile Biden görüşmesinden sonra jet hamle

Erdoğan ile Biden görüşmesinden sonra jet hamle
16.11.2022
0
A+
A-

G-20 Zirvesi sebebiyle dün Endonezya’da bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasındaki görüşme sonrasında Washington’da Yunan lobisi harekete geçti.

Endonezya’nın Bali adasında G-20 Zirvesi için bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden dün bir araya geldi. Görüşmede ikili ilişkilerden NATO’nun geleceğine kadar birçok konu gündeme gelirken, Ankara’nın bir süredir Washington’dan istediği F-16 savaş uçakları ve modernizasyon kitleri de gündeme geldi.

Dün gerçekleşen görüşme sonrasında Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Biden, Erdoğan’a F-16 savaş uçakları alım sürecinde desteğini sürdüreceğini söyledi” denildi.

Erdoğan ile Biden arasındaki görüşme sonrasında Washington’dan Biden yönetimine çağrı geldi.

Bu açıklamadan saatler sonra ise Washington’daki Yunan lobisi harekete geçti. Ara seçimlerde yeniden seçilen Yunan asıllı ABD’li siyasetçi Chris Pappas önderliğindeki bir grup ABD’li isim Türkiye’ye F-16 satışının engellenmesi için çok sert bir mektup yazdı. Pappas ile birlikte 20’den fazla ABD’li temsilci Kongre’ye çağrıda bulunarak 2023 mali yılı Ulusal Savunma Yetki Yasası’nın (NDA) son halinde Türkiye’ye F-16 ve modernizasyon kiti satılmasının engellenmesi yönündeki ibarenin kalmasını talep etti.

Mektupta, “Türkiye mevcut F-16 filosunu Yunanistan’ın egemenliği, hava sahasını ihlal etti ve NATO müttefikliği birliğini görmezden geldi. Bu da ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası (CAATSA) kapsamında ihlaller yapmasıyla birlikte ABD’nin F-16 satışında şüpheyle yaklaşmasına sebep oldu” denildi.

Türkiye, ABD’den 40 Lockheed Martin F-16 savaş jeti ile birlikte ABD’nin Türkiye’yi Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın aldığı için F-35 programından çıkarmasıyla birlikte yaklaşık 80 modernizasyon kiti talep etmişti.

22 İSİM İMZA ATTI

Demokrat siyasetçi Pappas’a Gus Bilirakis, David Cicilline, Jim Costa, Anna Eshoo, Brian Fitzpatrick, Chuck Fleischmann, Josh Gottheimer, Barbara Lee, Susie Lee, Ted Lieu, Zoe Lofgren, Nicole Malliotakis, Carolyn Maloney, Jim McGovern, Frank Pallone, Maria Elvira Salazar, John Sarbanes, Jan Schakowsky, Chris Smith, Dina Titus ve Lori Trahan destek verdi. Bu isimlerin imzaları mektupta yer aldı.

Mektupta, “Türkiye’nin NATO üyeliği Erdoğan hükümetinin davranışları için bir kalkan oluşturmamalı” denilirken Yunanistan için ise “Gerçekten güvenilir, demokratik bir NATO müttefiki” yorumu yapıldı. Mektup, “Sizin liderliğinze ve NATO ittifakına ve bölgesel barış ve istikrara olan bağlılığınızla birlikte 2023 bütçesinde bu ibarenin kalmasını talep ediyoruz” ifadeleriyle sonlandı.

Geçmişte de, benzer tonda mektuplar Biden yönetimine ve Kongre üyelerine gönderilmişti.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.