kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,6563
EURO
34,8392
STERLIN
40,6941
BITCOIN
$61.808
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
11°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Çin’den , Tayvan’a ekomomik yaptırım

Çin’den , Tayvan’a ekomomik yaptırım
03.08.2022
0
A+
A-

Çin, Tayvan’dan turunçgiller ve iki tür balığın ithalatını durdurdu.Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyaretinin ardından harekete geçti. Pasifik’te savaş çanları çalarken ekonomik olarak ilk yaptırımını açıklayan Çin, Tayvan’dan narenciye ve iki tür balığın ithalatını durdurma kararı aldı.

Çin’in ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’a gerçekleştirdiği ziyarete yönelik tepkileri sürüyor. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, ABD’nin Çin’in egemenliğine müdahale ettiğini belirterek söz konusu ziyareti kınadı. Bakan Wang, Pelosi’nin ziyaretinin “tek Çin” ilkesinin ihlali ve Çin’in egemenliğinin kötü niyetli ihlali olduğunu vurguladı

“PROVOKASYON” OLARAK NİTELENDİRDİLER

Ziyaretin “açıkça siyasi provokasyon” olduğunu savunan Wang, ziyaretin Çin halkında öfkeye de yol açtığını kaydederek, “Bu, bazı ABD’li politikacıların Çin-ABD ilişkilerinde sorun çıkaran ve ABD’nin Tayvan Boğazı’nda barış ve bölgesel istikrarın ‘en büyük yok edicisi’ haline geldiğini bir kez daha kanıtlıyor” ifadelerini kullandı.

“ABD’NİN ÇABALARI BAŞARISIZ OLACAK”

Washington yönetimine mesaj gönderen Wang, “ABD, Çin’in yeniden birleşme sürecine müdahale etme, Çin’in gelişimini sabote etme, jeopolitik durumu manipüle etme ve doğru ile yanlışı karıştırma fantezisinden vazgeçmeli” diyerek Tayvan’ın Çin’in bir parçası olduğunu ve yeniden birleşmenin gerçekleşmesinin kaçınılmaz olan tarihsel bir sonuç olduğunu kaydetti. Wang, “Tayvan’ın bağımsızlığını savunan ayrılıkçı güçlere veya dış güçlerin müdahalesine asla izin vermeyeceğiz. ABD, Tayvan’ın bağımsızlığını savunan güçleri ne kadar desteklerse desteklesin, çabası başarısız olacak ve geriye diğer ülkelerin içişlerine büyük ölçüde müdahale ettiğine dair yalnızca daha kötü kayıtlar bırakacak” ifadelerini kullandı.

TURUNÇGİL VE İKİ TÜR BALIĞIN İTHALATINI DURDURDULAR

Çin Gümrükler Genel İdaresinden yapılan açıklamada ise Tayvan’dan turunçgil ve iki tür balığın bugünden itibaren ithalatının durdurulduğu bildirildi. Greyfurt, limon ve portakal dahil olmak üzere turunçgillerin yanı sıra kılkuyruk balığı ve dondurulmuş istavritin ana karaya girişinin ilgili düzenlemelere uygun olarak askıya alındığı ve ilgili işletmelerin bilgilendirileceği aktarıldı. Pekin yönetiminin söz konusu ithalat hamlesi, Pelosi’nin ziyaretine karşı Tayvan’a “ekonomik yaptırım” olarak yorumlandı.

İKİ ÜLKE ARASINDA BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİ

Pekin yönetimi, Tayvan’ın Çin’in bir parçası olduğunu savunurken, Tayvan ise “bağımsız bir ülke” olduğunu belirtiyor. ABD ise Asya-Pasifik bölgesindeki askeri ittifaklarını güçlendirmeye çalışırken, Pekin yönetimi ABD gemilerinin bölgedeki faaliyetlerini “adaya bağımsızlık konusunda destek sinyali” ve “provokasyon” olarak yorumluyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.