kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3264
EURO
35,0746
STERLIN
40,8248
BITCOIN
$70.915
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

IŞİD’in ‘mali işler sorumlusu’ Sami Casim’i yurt dışında yakalandı

IŞİD’in ‘mali işler sorumlusu’ Sami Casim’i yurt dışında yakalandı
12.10.2021
0
A+
A-

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, IŞİD’in eski lideri Ebubekir el-Bağdadi’nin yardımcısı ve örgütün “kasası” olarak bilinen Sami Casim’in yakalandığını duyurdu.

Mustafa el-Kazımi, Twitter hesabında, istihbarat birimlerinin Casim’i ülke dışında gerçekleştirilen bir operasyonda ele geçirdiğini açıkladı. El-Kazımi, Casim’in hangi ülkede yakalandığını söylemedi. Irak yetkililerine göre Sami Casim, IŞİD lideri Emir Muhammed Abdul Rahman el Mevla el Selbi’ye de yakın bir isim.

AFP: Sami Casim, Türkiye’de yakalandı

Fransız Haber Ajansı (AFP), Iraklı bir üst düzey askeri yetkiliye dayandırdığı haberde, Casim’in Türkiye’de ele geçirildiğini duyurdu. Türkiye’den ise konu ile ilgili şu ana kadar bir açıklama yapılmadı. “Hacı Hamid” olarak da bilinen Sami Casim, ABD tarafından da aranıyordu.

ABD, Casim’in yakalanmasına yardımcı olacaklara 5 milyon dolar ödül vereceğini açıklamıştı.

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI) göre Casim, “IŞİD’in terör operasyonlarının finansmanında” önemli rol oynamış ve örgütün gelir getiren “yasa dışı petrol, gaz, tarihi eser ve mineral” satışı gibi mali operasyonlarını yönetmişri.

BBC Güvenlik Muhabiri Frank Gardner, Irak yetkililerinin, Casim’in yakalanmasının IŞİD için önemli bir darbe olduğunu düşündüklerini söylüyor.

IŞİD, 2014’te Irak’ın Musul, Salahaddin ve Enbar vilayetlerinin tamamını; Diyala ve Kerkük vilayetlerinin bir kısmını ele geçirmiş, tüm bu bölgeler yıllar içinde örgütten geri alınmıştı.

Örgüt Irak ve Suriye’de bir dönem yaklaşık 8 milyon kişinin yaşadığı 88 bin kilometrekarelik bir alanı yönetiyordu. IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi ise 26 Ekim 2019’da Suriye’nin kuzeyindeki İdlib’de ABD Özel Kuvvetlerinin düzenlediği operasyonda öldürülmüştü. Örgütün halen Orta Doğu’da 10 bin kadar savaşçısının olduğu sanılıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.