Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) yetkilileri, “Sputnik V ile AstraZeneca aşılarının kombinasyonunun denendiği klinik araştırmalardan elde edilen ilk bulgular, söz konusu kombinasyonun güvenlilik seviyesinin çok yüksek olduğunu ve istenmeyen tepkiler yaratmadığını ortaya koyuyor” açıklamasını yaptı.
İki aşının kombinasyonunun sonuçlarını görmek adına yapılan klinik denemeler, şubat ayında Azerbaycan’da başlamıştı. Söz konusu denemelere 50 gönüllünün katıldığı biliniyor.
Bunun yanında klinik denemelere ilişkin kesinleşmiş bilgilerin gelecek aylarda paylaşılması bekleniyor.
‘Aşıların karıştırılması ile oluşacak bağışıklığın ölçüldüğü ilk denemeler’
Bu sırada, Azerbaycan’da yapılan bu klinik denemeler, iki farklı korona virüs aşısının birleşiminin doğuracağı bağışıklık tepkisinin ölçüldüğü ilk demeler olma özelliğini taşıyor.
Sputnik V geliştiricilerinin AstraZeneca ile işbirliği senenin başında, Oxford Üniversitesi ile İngiltere’de geliştirilen bu aşının etkinlik düzeyinin beklentinin altında kalmasını nedeniyle başlamıştı.
Rusya tarafının çağrısı ile başlatılan denemeler sırasında, AstraZeneca’nın etkinlik oranının, ikinci doz olarak Sputnik V aşısının uygulanması ile ne düzeyde artırılabileceği ölçülüyor.
Sputnik V ile Oxford/AstraZeneca aynı prensipte geliştirilmiş iki aşı. Viral vektör ismi verilen bu yöntemde, korona virüs parçacıklarını vücudun diğer bölgelerine taşıması için zayıflatılmış bir virüs kullanılıyor.
Vücut bu yöntemle korona virüsün genetik kodunun bir bölümüne maruz bırakılıyor. Bu da bağışıklık sisteminin, gerçekten karşılaştığında korona virüsle savaşabilmesini sağlıyor.